Zdeněk Mácal - narozen 8. ledna

8. leden 2024

Na návštěvu se tento víkend (13. a 14. ledna) vydáme za mimořádným umělcem a charismatickým člověkem, dirigentem Zdeňkem Mácalem. Na jeho výraznou osobnost by se nemělo zapomínat -  přestože  25. října 2023 zemřel a taktovku držel naposledy v ruce před řadou let. 

Narodil se 8.1.1936 v Brně, kde studoval konzervatoř a Janáčkovu akademii múzických umění. Jeho prvním působištěm byla Moravská filharmonie Olomouc; v té době také zvítězil na proslulé soutěži ve francouzském Besançonu, a v New Yorku se stal laureátem soutěže Dmitri Mitropoulose. Předsedou poroty tam tehdy byl Leonard Bernstein. 

Jako třicetiletý se stal dirigentem České filharmonie, v koncertní sezóně 1967/68 nastoupil jako hlavní dirigent Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Po srpnu 1968 se rozhodl pro emigraci a působil v zahraničí: v Kolíně nad Rýnem, v Chicagu, od r. 1982 byl hudebním ředitelem Milwaukee Symphony Orchestra, poté šéfdirigentem symfonického orchestru v Sydney a před svým návratem do Prahy deset let hudebním ředitelem orchestru v New Jersey.

Za svou pětapadesátiletou kariéru dirigoval více než 170 významných orchestrů: řídil Berlínské filharmoniky, Královskou filharmonii v Londýně, Vídeňské symfoniky a přední symfonické orchestry ve Spojených státech. Spolupracoval se špičkovými orchestry čtyř světadílů, s předními operními domy. Podílel se na realizaci nesčetných zvukových záznamů, mimo jiné nahrál Smetanovu Mou vlast a kompletní Dvořákovy symfonie - dvě v pořadech s komentářem pana dirigenta také zazní. V cizině, stejně jako na tuzemských pódiích, prosazoval českou hudbu.

Zdeněk Mácal

Pro českou hudební veřejnost se ale na téměř 30 let „ztratil“, protože pro minulý režim byl tabu. Do vlasti se poprvé vrátil v roce 1996. Dirigoval tehdy na Pražském jaru Českou filharmonii. Do Prahy se pak vracel pravidelně a roku 2001 se stal šéfdirigentem orchestru FOK. Poté působil do roku 2007 jako šéfdirigent České filharmonie.

Během dlouhých let emigrace postupně žil v Ženevě, New Yorku, Kalifornii či na Floridě  - měl americké státní občanství, ale silné vazby nejen na Prahu, ale také na rodnou Moravu. Mj. byl prezidentem Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj a od brněnské JAMU obdržel čestný doktorát.  V rozhlase se zachovalo pár pořadů, které jsme spolu připravovali z jeho nahrávek, a také záznamy několika rozhovorů a živého vysílání.

Uslyšíme první pořad, který jsem s ním natáčela - v roce 1996, při jeho první návštěvě Prahy. Pak také první z několika živě vysílaných pořadů Telefonotéka, do kterých přišel jako host. Řadu svých nahrávek také pro rozhlas uváděl - uslyšíme Musorgského, Janáčka, suitu Poručík Kiže Sergeje Prokofjeva, už zmíněného Dvořáka. A pak také pořad, kde jsme s panem dirigentem uváděli jeho nahrávky s Českou filharmonií ze 60. let, ceněné i v cizině, které vznikly před rokem 1968, před Mácalovou emigraci - díla Mozarta, Dvořáka, Brahmse a Suka. Sukův Asrael také závěrem zazní - tak jako ho Zdeněk Mácal uváděl s Českou filharmonií na Pražském jaru 2005. 

Na D-dur 13. a 14. ledna 2024 08:00-12:00

Spustit audio

Více z pořadu