Zemědělci ve čtvrtek vyjedou na hlavní tahy v Pardubickém kraji

21. únor 2024 12:05

Kolony traktorů jako protest proti agrární politice Evropské unie. Zemědělci z Pardubického kraje se zapojí do demonstračních jízd, kterými chtějí upozornit na dopady některých změn při rozdělování dotací. Ve čtvrtek dopoledne kolony zamíří na hlavní tahy ve všech částech kraje. Kde se dají čekat komplikace?

Protesty ovlivní dopravu i v Pardubicích, a to na dost citlivém místě. Kolona traktorových souprav vyrazí v deset hodin z obce Křičeň přes Lázně Bohdaneč ke kruhovému objezdu u Globusu v Pardubicích. A další konvoj pak pojede z Ostřetína, přes Holice a Sezemice do Pardubic na Dubinu, kde se otočí na kruhovém objezdu.

Na Chrudimsku to budou hned tři důležité trasy - traktory se budou pohybovat mezi Hrochovým Týncem a Chrudimí, další řidiči potkají na silnici 17 z Chrudimi do Heřmanova Městce a také na sedmatřicítce v úseku Nasavrky-Trhová Kamenice. Všechny jízdy začínají stejně - v 10 hodin a skončí v poledne.

Nejvíc techniky nasadí zemědělci na Svitavsku a Orlickoústecku. Potíže čekají řidiče také v Litomyšli, kde se bude kolona pohybovat přes město od kruhové křižovatky u nemocnice po kruhový objezd u Lidlu. Další traktory pojedou z Vendolí do Svitav, z Poličky do Borové a také po silnici I/35 po ose Cerekvice, Litomyšl, Vysoké Mýto.

Víc než 40 kusů techniky zamíří z Dolní Lipky přes Králíky do Červené Vody a zase zpátky. Zhruba kolem půl dvanácté se u hraničního přechodu Dolní Lipka zemědělci potkají s polskými kolegy, kteří se do protestů zapojují také.

Široká podpora zemědělců

Na rozdíl od pondělní blokády v Praze je tahle akce podpořená českou agrární komorou a českomoravským zemědělským svazem. Do protestu je zapojených několik států ze střední a východní Evropy a farmářům vadí změny v rozdělování dotací, nárůst byrokracie, upozorňují na problémy s bezcelním dovozem obilí z Ukrajiny, které zahltilo trh.

V Pardubickém kraji vyjede přes 120 kusů techniky, ale nemá blokovat dopravu - organizátoři chtějí zachovat formu demonstračních jízd.

Spustit audio