Živý jazzový podzim: Jaký koncert z barevné záplavy vyberete?

24. srpen 2018

Radikální bojovník za lidská práva a brilantní hráč Terence Blanchard, průkopníci fúze Soft Machine, legendární snovač jemných zvukových pavučin Egberto Gismonti. Do Česka opět míří plejáda vynikající zahraničních muzikantů. Na podzimní jazzovou koncertní sezónu si připravte peněženku a pravověrní nadšenci i batůžek na cesty.

Gilad Hekselman’s ZuperOctave ft. Aaron Parks & Kendrick Scott

13. 9. Jazz Dock, Praha

Kytarista Gilad Hekselman si vezme do Jazz Docku opravdu reprezentativní sestavu. Projekt ZuperOctve označil za „retro-futuristický“ a je v něm místo jak na staré analogové syntezátory Aarona Parkse, tak na elektroniku. Neměnnou jistotou zůstává hráčská barevnost a citlivost všech tří pánů. Koncert proběhne v rámci řady Jazz čtyř kontinentů.

The Wood Brothers

16. 9. Jazz Dock, Praha

Bratři Woodovi hrají hodně netradiční americanu, konvertující k jazzu i nadžánrovému improvisingu. Jak by ne, když si v projektu užívá inspirativní „bokovku“ Chris Wood, pokud mají Medeski, Martin & Wood jako celek zrovna pauzu.

Soft Machine

18. 9. Palác Akropolis, Praha

Legendy slavné canterburské scény slaví neuvěřitelných 50 let od vydání prvního alba. Jistě, notoricky proměnlivá, často se rozpadající a scházející kapela se nedočkala dnešních dnů v původní sestavě. Ale i ta „následnická“, která počítá svůj reunion od roku 2015 a nachystala letošní Fifty Years Tour, je samozřejmě zatraceně zajímavá.

Vždyť bubeník John Marshall nastoupil k Soft Machine už v roce 1971, a krom toho má za sebou například spolupráci s Johnem McLaughlinem nebo Jackem Brucem či smlouvu s labelem ECM. Také baskytarista Roy Babbington patří ke starým pardálům, sloužil v kapele od roku 1973. A kytarista John Etheridge nastoupil jen dva roky po něm. Jediným skutečným „nováčkem“ je saxofonista, flétnista a hračička s elektronikou Theo Travis, který má za sebou spolupráci s takovými esy progresivního rocku jako David Gilmour (Pink Floyd) či Robert Fripp (King Crimson).

Ari Hoenig Trio

7. 10. Jazz Dock, Praha

Jeden z nejvynalézavějších bubeníků současnosti, nesporná hvězda se záseky u mistrů jako Joshua Redman či Mike Stern, u kterého v minulosti s chutí hostoval třeba Chris Potter, sestavil další mimořádné trio. Momentálně v něm ze zjevných důvodů chybí Gilad Hekselman (viz výše), zato přispěchal jiný izraelský mladý génius, nám dobře známý Nitai Herskovits. Kosmopolitní sestavu doplňuje v Jeruzalémě narozený, v Buenos Aires vychovaný, v NYC působící basista Or Baraket (též Shai Mestro, Dan Tepfer, Peter Bernstein).

Jazz Goes to Town

9. – 13. 10. Hradec Králové

Program zavedeného festivalu i letos zdobí řada mimořádných hostů, zde jen největší lákadla. Švýcarské klavírní trio Vein je z našich pódií známé, ale tentokrát se představí v nevšední a kvůli nákladnosti řídce vídané spolupráci se švédským Norrbotten Big Band. Můžeme se těšit na odhalení tajemství, jak zní Symphonic Bop. Oregonský trumpetista Nate Wooley (John Zorn, Fred Frith), nositel hrdého titulu „hudebník roku“ udělovaného Downbeatem, přiveze svůj nadnárodní projekt Knknighgh. A tak dále.

Egberto Gismonti

18. 10. Anežský klášter, Praha

I letošní program festivalu Struny podzimu potěší příznivce hudby provázané s jazzem. Ikonický brazilský pianista a kytarista, kterému je rozsah šesti strun málo a staví si nástroje desetistrunné, jehož četná alba jsou ozdobou katalogu ECM, nabídne hned dva koncerty za jeden večer. Ano, jeden sólový recitál kytarový, druhý klavírní.

„Kytarový recitál odehraji jako první proto, kdybych si polámal nehty o ‚jemnou‘ klaviaturu koncertního křídla,“ vysvětlil Gismonti pisateli v nedávném rozhovoru. Jinak ovšem se střídáním klávesnice a hmatníku a virtuozitou „na vrcholné úrovni“ v případě obou nástrojů nemá žádné problémy.

The Bad Plus

22. 10. Jazz Dock, Praha

Avantgardnímu, krásně jazzově „zlobivému“ triu vlila změna obsazení novou energii do žil. Výtečné album Never Stop II dostatečně potvrdilo, že Orrin Evans představoval tu správnou volbu na post nového pianisty. A že se brzdit, natož „zastavovat“ nebude. Do Česka se The Bad Plus vracejí v rámci akce Ozvěny amerického jara.

The Necks

24. 10. Palác Akropolis, Praha

Australští dobrodruzi na poli volné improvizace se vracejí do Prahy s novým albem Body. Nepochybujme, že jejich souhra bude opět náležitě „tělnatá“. Vždyť i tohle trio vyzrává jako víno a letos slaví 30 let na scéně.

Dave Holland & AZIZA

31. 10. Jazz Dock, Praha

Dave Holland je na turné s projektem AZIZA, se kterým také poprvé zavítá do Jazz Docku. All-star sestavu tvoří hráči, kteří se pohromadě jen tak nevidí: Lionel Loueke, Chris Potter, Eric Harland. Hudba Dava Hollanda je originální, opřená o pevné groovy, s nápaditými tématy a sofistikovanou harmonií a formou. Koncert slibuje mnoho jiskřivé jazzové interakce mezi velkými osobnostmi současného světového jazzu.

Somi

13. 11. Palác Akropolis, Praha

Zpěvačka Somi láká na vášnivou kombinaci jazzu a soulu. Díky svému hlasu bývá novináři zjednodušeně, ale celkem trefně popisována jako „setkání Niny Simone a Sade“.

Somi se narodila v USA, ovšem přistěhovalcům z Rwandy a Ugandy, utečencům před tamním šíleným válečným konfliktem. Nepřekvapí, že do svojí hudby vkládá i čerstvé africké vlivy, ostatně kvůli nabírání inspirace se vydala na rok a půl do nigerijského Lagosu. O výjimečnosti interpretky svědčí už fakt, že s hostováním na její desce souhlasila samotná Angelique Kidjo.

Maceo Parker

15. 11. Měšťanská beseda, Plzeň

Na sólovou dráhu se Maceo Parker vydal v roce 1990. Tehdy během roku odehrál i neuvěřitelných 250 koncertů, přičemž průměrná doba hraní na jevišti byla přes dvě a půl hodiny! V posledních letech sice Maceo takto početná koncertní vystoupení již zredukoval, ale o to cennější jeho koncert v plzeňské Měšťanské besedě bude.

Electro Deluxe

22. 11. Sono Centrum, Brno

Oblíbená francouzská formace sedmi nejvyhledávanějších instrumentalistů na francouzské hudební scéně v čele s extrémně podmanivým hlasem amerického frontmana, zpěváka Jamese Copleyho. Základna jejich českých fanoušků neustále roste. Říkají si vlci v rouše beránčím, což naprosto odpovídá. Za pozornost stojí i další akce festivalu Jazz Groove Brno.

Mike Stern Band

23. 11., Lucerna Music Bar, Praha

V závěru AghaRTA Prague Jazz Festivalu nemůže vystoupit nikdo jiný, než kytarista Mike Stern. Ten od roku 1995 pravidelně přivážel skvělé spoluhráče. V jeho kapele jsme tak viděli doopravdy celou muzikantkou špičku. Ne jinak tomu bude i letos, kdy vedle Boba Malacha  zahraje vyhledávaný „stingův bubeník“ Keith Carlock. 

Terrence Blanchard & The E-Collective

23. 11. Sono Centrum, Brno

Podzimní „přídavek“ JazzFestuBrno bude mimořádně vydatný. Jestli Terence Blanchard předvede něco podobného jako na nedávném koncertním albu s The E-Collective, máme se nač těšit. Ostatně svými předchozími koncerty v Praze si udělal skvělou reklamu.

Richard Bona Group

25. 11. Sono Centrum, Brno

JazzFestBrno chystá i další návrat, slibující energetickou „bombu“. Kdykoliv se u nás famózní, původem kamerunský basista objeví, potvrdí platnost názvu svého koncertního alba Bona Makes You Sweat (2008). Samozřejmě představí zase nový projekt, zaměřením odlišný od Mandekan Cubano, se kterými u nás vystupoval naposledy.

The Heliocentrics & Barbora Pátková

7. 12. Palác Akropolis, Praha

Ostřílení world jazzoví Londýňané rozproudí krev v rámci Vánočního Respect Festivalu. Prosluli sice hlavně spoluprácí s africkými mistry Mulatu Astatkem či Orlandem Juliusem, se kterým letos zazářili na letním Respectu, ovšem spolupráce s chutí navazují opravdu napříč planetou. Zpěvačka Barbora Pátková, která s The Heliocentrics natočila album A World of Masks, sice svoji slovenskou domovinu opustila už před patnácti lety, ale geny nezapře.

Spustit audio