Zlatou Pecku diriguje Cimrman. Šli na něj přes Netopýra

22. srpen 2023

Dagmar Pecková sedmým rokem pořádá hudební festival. Letos se zaměří na fiktivní postavu českého velikána. Akce potrvá od 27. srpna do 10. září.

Program v Pardubickém kraji tvoří koncerty, vyprodané představení Divadla Járy Cimrmana Hospoda Na mýtince a projekce filmu Jára Cimrman ležící, spící. Festival zamíří do Chrudimi, Vysokého Mýta, Holic, České Třebové a Pardubic. Dvě akce se budou konat taky v Praze. Kompletní program visí na webu přehlídky.

Proč Cimrman?

Letos chtěla Pecková do programu zařadit Straussova Netopýra ze zlaté éry vídeňské operety. „Úžasná hudba, miluju ji. Navíc jsem narazila na to, že Jára Cimrman, když jednou čekal na vlak anebo na opravenou vzducholoď, napsal sedmihodinovou operetu Proso, kterou poslal do vídeňské soutěže, kde seděli právě oba Straussové, Lehár, Kálmán a podobní skladatelé. Opereta se záhadně ztratila a až následně vznikl Netopýr, Veselá vdova. Všechny melodie autoři Cimrmanovi ukradli. Spojení se tak do letošního ročníku nabízelo. Nebýt Járy Cimrmana, tak nemáme ani tu operetu,“ směje se.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi

Festival začne 27. srpna v chrudimském kostele Nanebevzetí Panny Marie slavnostní mší s hudbou Franze Schuberta. Hlavní koncert se uskuteční o den později v Městském muzeu v Chrudimi. Tam zazní výběr nejkrásnějších hudebních scén právě z operety Netopýr. Speciálním hostem večera má být cimrmanolog Petr Brukner.

Ve středu 30. srpna ve vysokomýtském kostele vystoupí německý basista René Pape, sólista Metropolitní opery v New Yorku, Státní opery v Berlíně a nositel Ceny Grammy. Ten přednese třeba Dvořákovy Biblické písně. Česká Třebová tradičně hostí představení Carmen Y Carmen. Do Holic zamíří Gentlemen Singers. Závěrečný koncert hostí Sukova síň Domu hudby v Pardubicích. Předvedou se účastníci minulých ročníků projektů Talentissimo a Pěvissimo za doprovodu Komorní filharmonie.

„Jako umělecká ředitelka budu na každé akci. Potřebuju vidět výsledky, reakce publika. Po covidu jsme museli diváky rozhýbat, ale ve finále bývají všechna vystoupení vyprodaná. I když někdy to jsou nervy,“ uzavírá Pecková.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související