4 Bars – živě z United Islands, 2011

5. prosinec 2011

Sobota 10.12. – Euro Jazz 20:00 – 20:50: Jazz Club – záznam z klubu Jazz Dock, scéna Euro Jazz Stage na United Islands, Praha, 25. 6. 2011

Saxofonová kvarteta nejsou ve světě jazzu a dokonce ani soudobé vážné hudby úplně neobvyklým zjevením. Obvykle se v nich ale vyskytují nástroje různých hlasů. To, aby se v podobném souboru sešli čtyři barytonsaxofonisté, je unikát. „Má to dva výjimečné důvody: zaprvé to připomíná útok včelínu a za druhé u nás žádná obdobná sestava není,“ glosují fakt členové kapely 4 Bars. Jejich koncert z festivalu United Islands odvysíláme tuto sobotu.

Všichni hudebníci z 4Bars! jsou (mimo jiné) hráči na saxofon a spojuje je láska k tomu největšímu, barytonsaxofonu. Projekt vznikl původně u příležitosti osmdesátin saxofonisty Františka Kryky, stálice barytonové scény a legendy mnoha big bandů. Na jeho počest zorganizovali saxofonový soubor složený pouze z barytonů. Výsledkem je výjimečný, mohutný, plný zvuk nepostrádající však saxofonovou lehkost, hravost a barevnost. Zvuk čtyř „baryků“ hudebníky uchvátil natolik, že se rozhodli seskupení nerozpouštět.

Repertoárově se skupina 4Bars! realizuje autorskými skladbami většiny členů a rearanžováním známých jazzových standardů (na záznamu z Prahy například Gillespieho A Night in Tunisia).

Barytonovou sekci tvoří čtveřice známých českých zástupců tohoto nástroje: Róbert Mitrega, Pavel Pivarči, Markéta Smejkalová a Bharata Rajnošek. Zvukové spektrum barytonů kapela na koncertech příležitostně rozšiřuje o další nástroje, především trubku, alt a tenor saxofon, případně flétnu. Koncert na Euro Jazz Stage na United Islands byl ovšem neobvyklý drobnou změnou v saxofonové sekci (místo Markéty Smejkalové hraje altkař Marek Buble) a také novou doprovodnou rytmikou: Petr Beneš (piano), Petr Dvorský (kontrabas) a Jiří Stivín Jr. (bicí).

02496905.jpeg

Pořad Jazz Club tentokrát slibuje punc originality a zajímavá aranžmá pro čtyři barytony a rytmiku. Sobotní večer na Euro Jazzu byste si neměli nechat ujít!

4 Bars – živě z United Islands, 2011

Marek Buble – alt saxofon Róbert Mitrega – barytonsaxofon Pavel Pivarči – barytonsaxofon Bharata Rajnošek – tenorsaxofon, barytonsaxofon, trubka Petr Beneš – piano Petr Dvorský – kontrabas Jiří Stivín Jr. – bicí

02496904.jpeg

http://4bars.jazzweb.cz

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka