Al Di Meola a Chucho Valdes zahrají v říjnu v Přerově

15. srpen 2011

Pořadatelé Československého jazzového festivalu zveřejnili program své akce, na které koncem října vystoupí Al Di Meola nebo čerstvý držitel latin-jazzové Grammy Chucho Valdes.

Na festivalovém pódiu v Přerově se představí například virtuózní zpívající bubeník a perkusionista Sonny Emory se sestavou Cachet Fusion, kytarista Al Di Meola se skupinou New World Sinfonia nebo hlavní hvězda letošního ročníku, kubánský pianista Chucho Valdes s formací Afro Cuban Messengers.

Klasický formát klavírního tria obohacený přítomností renomovaného vokalisty nabídne v rámci závěrečného koncertu moderní akustický projekt Jazzonance. Jedním z lídrů této slovenské skupiny je pianista Luboš Šrámek, absolvent jazzového institutu v rakouském Grazu, druhým pak zpěvák Berco Balogh.

Kytarista Al Di Meola se představí se svou skupinou New World Sinfonia. Vítěz mnoha anket se v poslední době orientuje především na fúzi jazzu a world music, o čemž svědčí i jeho nové album Pursuit of Radical Rhapsody. V Přerově jej doprovodí kytarista Kevin Seddiki, akordeonista Fausto Beccalossi a bubeník Peter Kaszas. Podívejte se na ukázku:

Finále 28. ročníku festivalu obstará formace Chucho Valdes & The Afro Cuban Messengers. Její klavírní lídr založil v první polovině sedmdesátých let nejznámější a nejvýznamnější kubánskou jazzovou sestavu Irakere, ve které působili mj. trumpetista Arturo Sandoval nebo saxofonista Paquito D’Rivera. Sám Dionýsio Jesús „Chucho“ Valdés získal v roce 1979 první Grammy s kapelou Irakere za album Missa Negra, dosud poslední právě letos za titul Chucho’s Steps.

Československý jazzový festival se koná v Přerově v Městském domě, 20.- 22. října.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.