Alex Sipiagin Quintet – koncert z klubu Smalls

13. červen 2014

Trumpetista Alex Sipiagin v Česku vystupuje relativně často, hlavně v kvartetu. Tuto sobotu na ČRo Jazz odvysíláme jeho koncert z newyorského klubu Smalls.

Sobota 14. 6. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z klubu Smalls (nahráno živě 25 a 26. 6. 2012, New York)

Ruský, dnes na Long Islandu žijící trumpetista Alex Sipiagin patří nyní k etablovaným postavám newyorské jazzové scény. Do USA se přestěhoval v roce 1991 a brzy se projevil coby brilantní sólista v kapelách Davea Hollanda, Michaea Breckera nebo známém Mingus Big Bandu. Post kontrabasisty v Sipiaginově vlastní formaci obsadil další Rus, jedinečný Boris Kozlov, také leader zmiňovaného Mingus Bigbandu.

Na rozdíl od koncertů v Česku (např. loni na Jazzfestu Brno) na záznamu z klubu Smalls hraje v plném kvintetním obsazení se saxofonistou Seamusem Blakem. Není to náhoda: s ostatními členy jej spojuje členství v Mingus Big Bandu a s pianistou Davem Kikoskim měl Blake i vlastní kvintet. Koncert, který odvysíláme, slibuje improvizačně rozšířené verze skladeb ze Sipiaginova alba Destinations Unknown (2011), ale i některé nové autorské skladby, především z trumpetistova pera.

Podívejte se na ukázku:



Koncert Alexe Sipiagina odvysíláme v sobotu 14. 6. od 20:00. Nenechte si ujít tento mimořádný zážitek!

Alex Sipiagin Quintet – koncert z klubu Smalls

Alex Sipiagin – trubka, křídlovka Boris Kozlov – kontrabasSeamus Blake – tenor saxofon Dave Kikoski – piano Nate Smith – bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.