Andrej Šeban se vrací, v Praze představí novou kapelu

28. listopad 2012

V posledních letech hrál slovenský kytarista Andrej Šeban v poměrně komorních sólových projektech. Po dlouhé době je na turné v kvartetu složeném z nastupující generace jazzových hudebníků.

Šeban dal dohromady skupinu po osmi letech sólového hraní (jeho poslední počiny Improvizácie I a Beze slov vyšly letos pouze jako přílohy knižních publikací). Už v létě se kytarista pokusil o návrat v triu s Oskarem Rózsou a Martinem Valihorou, ten však s odstupem nepovažuje za příliš úspěšný.

Novými Šebanovými spoluhráči jsou tedy hráči lehce nad dvacet let věku: Daniel Špiner (klávesy), Peter Rusňák (baskytara) a Michal Fedor (bicí). Nejde dosud o příliš známé tváře, etablovaný slovenský kytarista si však spolupráci s nimi pochvaluje:

„Krátkodobých záležitostí jsem zažil spousty a na jejich konci jsem měl jistý pocit frustrace, pocit, že se ta kontinuita přetrhla, i když já jsem byl toho často původcem. Vyšlo mi z toho, že tito mladí kluci mají ještě dostatek energie a času. Nejsou v jistých směrech tak nároční jako lidé, kteří už pracují dlouho, nemají tolik jiného hraní a můžou se tomu věnovat,“ vysvětlil Šeban pro slovenské Webnoviny. Kapela před turné zkoušela celý měsíc, prý osm hodin denně.

Podívejte se na ukázku:



V pátek 30. listopadu zahraje Šeban také v Praze (klub Kaštan). Co se bude hrát? „Základ tvoří alba Bezvetrie a Časozber, ale ve značně pozměněné podobě. Nenutil jsem kluky, aby to hráli přesně tak, jak to bylo nahrané. Ale vytáhneme i úplně nové věci, se kterými bychom začátkem příštího roku chtěli jít do studia, a je tam i dost prostoru na improvizace. Nechte se překvapit,“ řekl Šeban před turné deníku SME.

Kromě připravovaného instrumentálního alba vyjde ještě do konce roku DVD dokument o Andreji Šebanovi a druhý díl jeho kytarové školy.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio