Angažovaný remix Jaromíra Honzáka

3. září 2012

Basista Jaromír Honzák není jen vůdčí postava českého jazzu, ale také příležitostný glosátor politického dění. Právě tato část Honzákovy osobnosti inspirovala k remixu mladého DJ Arctica.

Ten již dříve experimentoval s remixem populárních Portico Quartet. K nové práci ho inspirovaly útržky z rozhlasového interview s Jaromírem Honzákem. V něm známý basista a skladatel kritizoval ekonomistické řízení společnosti a nadvládu ekonomů nad „lidmi s vizí“, především z kulturní oblasti:

„Ekonom má sedět v zadní kanceláři pokud možno bez oken, má tam mít malou lampičku a má čekat, až za ním přijde člověk s vizí, aby se poradil o tom, jak to uděláme,“ řekl v rozhovoru mimo jiné Honzák.

Arctico věty a slova nově přeskupil a doplnil o elektronické beaty. Sám DJ má k jazzu blízko, v pondělí publikovaný remix s názvem Milion ekonomů však charakterizuje jako „elektronickou hudbu s neobarokními vlivy a prvky drum'n'bass“.

Remix si můžete zdarma stáhnout zde:



„Jde samozřejmě o nadsázku, ale díky své životní zkušenosti mám pocit, že ve slovech Jaromíra Honzáka je pravda. Poslal jsem mu ten remix předem a byl jsem připraven hodit ho do šuplíku, kdyby se mu nelíbil. Nejsem žádný profesionální hudebník, ale Jaromír Honzák mě vzal na milost a přijal tuto trochu recesi a trochu vážnou věc se vším všudy. Jsem mu za to vděčný,“ říká DJ Arctico, který by události všedního dne rád glosoval i v další tvorbě.

Dnes již bývalý vedoucí jazzového oddělení VOŠ Jaroslava Ježka začal nedávno sám studovat na jazzové katedře JAMU a loni se stal vedoucím nově založeného jazzového oboru na HAMU v Praze. Sám se elektronice věnuje v projektech Face of the Bass a Sato San-To. Naposledy letos v dubnu Honzák získal Cenu Gustava Broma za celoživotní přínos jazzu. Jaromír Honzák byl i hostem Rozhovoru měsíce na Euro Jazzu.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio