Avishai Cohen – koncert z Blue Note, 2006

24. prosinec 2012

Ačkoli se původem izraelský basista Avishai Cohen v současnosti obrací stále více k etnickým vlivům a takřka písničkářské tvorbě, v sobotním pořadu Jazz Club na Euro Jazzu si připomeneme jeho zcela klasickou sestavu i koncert.

Sobota 29.12.2012 – Euro Jazz 20:00 – 21:10: Jazz Club – Záznam z klubu Blue Note, New York, 31. 8.- 1. 9. 2006.

Záznam z newyorského klubu Blue Note představuje Cohenovo klasické koncertní trio (vedle basy Sam Barsh na piano a Mark Guilliana na bicí) obohacené o dechy.

Nahrávka z roku 2006, která vyšla pod názvem As Is … Live at the Blue Note, je především rekapitulací Cohenovy tvorby z předešlých let (Continuo 2006, At Home 2005, Unity 2001, Adama 1998). Jde o hudbu výrazně prokomponovanou, rytmicky složitou a improvizačně sofistikovanou.

Zároveň však platí, že na koncertním pódiu se některé, dosti sofistikované Cohenovy nápady přetavují do výrazně přímočařejší podoby, a stávají se tak pro klubové publikum mnohem přístupnější. Rytmický tah a nespoutaná Cohenova energie se zde dostávají na vrchol a plně odrážejí atmosféru basistových koncertů, které známe z dřívější doby i v Česku.

Podívejte se na výrazně funkující skladbu Caravan, kterou by v této podobě její původní autor (Duke Ellington) asi nepoznal:



Jak jsme napsali v recenzi alba Seven Seas, Avishai Cohen nyní na albech i koncertně směřuje trochu jiným směrem. Záznam z roku 2006 je tak hlavně věrným historickým dokumentem. Který ale zároveň slibuje skvělý posluchačský zážitek pro sobotní večer!

Avishai Cohen - As Is … Live at the Blue Note Avishai Cohen – kontrabas, baskytara Sam Barsh – klavír, klávesy, melodika Mark Guilliana – bicí Diego Urcila – trubka Jimmy Green – saxofony

02272935.jpeg

www.avishaimusic.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka