Avishai Cohen má nové duetní album

28. květen 2012

Pro vysloveně komorní formát se rozhodl basista izraelského původu Avishai Cohen. Své nové album Duende nahrál pouze v duu s pianistou Nitaiem Hershkovitsem. Na podzim nahrávku představí i v ČR.

„Mezi mnou a Nitaiem vzniklo tak silné spojení, že jsem se bál, že by ho jakýkoliv jiný nástroj mohl narušit. Zkrátka jsem chtěl tuhle nádhernou hudbu zachovat,“ vysvětluje Cohen, proč se po letech strávených v triu či větších kapelách rozhodl pro komorní duo piana s kontrabasem.

„Poprvé jsem Nitaie slyšel v malé kavárně na předměstí Tel Avivu, odkud pocházím,“ vzpomíná basista na první setkání s izraelským pianistou. Nitaii Hershkovitsovi bylo tehdy pouhých dvacet let, ale v něčem Cohenovi připomínal Chicka Coreu nebo Danila Pereze – slavné pianisty, se kterými již ve své kariéře spolupracoval.

„Nitai má swing v krvi, něco podobného vidím u tak mladých pianistů jen zřídka. Se známými standardy musíte být plně ztotožněni – prožívat je a milovat. Musí být vaší součástí. Nitai známé skladby minulosti přetváří do svěžího tvaru, což mi trochu připomíná práci Brada Mehldaua – aniž bych je chtěl jakkoliv porovnávat,“ vysvětluje pianistovy kvality Cohen.

Podívejte se na ukázku z alba Duende:

Předchozí basistova alba Aurora nebo Seven Seas zaznamenala velký úspěch, „objev“ dua však vysvětluje lapidárně: „Překvapení je kořením života. Pokud budu mít stávající tvůrčí svobodu, budu hrát neustále.“

Nové album Duende zahrnuje tři jazové standardy včetně Monkovy klasiky Criss Cross, tři nově přepracované Cohenovy skladby a také kompozici Nitaie Hershkovitse.

Český promotér Petr Pylypov již oznámil, že Cohena s projektem Duende přiveze také do Prahy: 21. října vystoupí v Divadle Hybernia.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio