Avishai Cohen se vrátí do Prahy, tentokrát se symfonickým orchestrem

5. září 2019

Izraelský basista se věnuje propojování svojí hudby s aranžmá pro symfonický orchestr od roku 2015. V pražském Foru Karlín 8. listopadu se znovu chystá dokázat, že jeho skladby v klasicizujících, zvukově monumentálních podobách jen kvetou.

Avishai Cohen je u nás vážně jako doma a je to dobře. Protože můžeme plynule sledovat jeho autorský, muzikantský i kapelnický vývoj. Střídá sestavy, aktualizuje repertoár a zkouší nové spolupráce, čímž udržuje příznivce příjemně ve střehu. Po květnovém vystoupení ve Foru Karlín s novou sestavou tria přijíždí letos na „místo činu“ ještě jednou. Tentokrát ovšem posílí zvuk o celé symfonické těleso.

Jistě, Cohenova spolupráce s klasickým orchestrem není úplná novinka, nicméně ani tady se hudebník neomezuje na omílání jednoho připraveného programu, ale mění dramaturgii, temperament dirigentů i vlastní spoluhráče v triu.

Basistovým a zpěvákovým symfonickým spádům přímo předcházel projekt Avishai Cohen With Strings, který jsme mohli slyšet i v pražské Hybernii v září 2014. V rozhovoru tehdy muzikant prozradil:

„Rád bych se vypravil ještě hlouběji než dříve do světa klasické hudby. Chystám se vystupovat s programem Avishai’s Classical World pro moje jazzové trio a některé z nejlepších symfonických orchestrů světa. Premiéra proběhne v září 2015 ve Švédsku, v plánu jsou koncerty v Paříži,“ předestřel plány a do písmene je naplnil. Pro nás je zajímavé, že později přidal i spolupráci s Filharmonií Brno. Koncert 30. listopadu 2015 v Bobycentru se mimořádně vydařil, a to i díky příkladnému nasazení filharmoniků.

Cohen s Pařížskou filharmonií v roce 2016:

O spolupráci s orchestry Cohen prohlásil: „Šlo o můj velký sen už dlouhá léta. Zvuk filharmonií je tak bohatý! Umožňuje mi ponořit se při psaní melodických motivů mnohem hlouběji. Inspiruje mě k tomu nejlepšímu výkonu.“

Pro chystanou pražskou koncertní zastávku si Cohen vybral Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který bude řídit uznávaný švédský dirigent Alexander Hanson. Jde o velmi dobrou volbu dirigenta, Hanson se totiž přirozeně pohybuje mezi světy klasiky, jazzu a dalších žánrů. S prestižními symfonickými tělesy úspěšně provedl nejen díla Sergeje Prokofjeva či Giacoma Pucciniho, ale třeba i Franka Zappy.

V porovnání s brněnským koncertem ovšem nebude nový jen orchestr a dirigent (v Brně to byl Bastien Stil). Postupně se proměnila i celá sestava Avishaiova kmenového tria. Do Brna přijel basista spolu s bubeníkem Danielem Dorem a klavíristou Edenem Ladinem. Nyní ho v symfonických aranžmá podpoří noví, ale již „zavedení“ hráči Noam David (bicí nástroje) a služebně nejmladší pianista Elchin Shirinov z Ázerbájdžánu. V nejlepším světle už se Shirinov představil jak na posledním Cohenově albu Arvoles, tak na jarním pražském vystoupení.

Ačkoliv Cohen se hodlá věnovat vystupování s orchestry i v budoucnu, rozhodně se vyplatí vzácnou pražskou příležitost nepromeškat. Vzhledem k náročnosti přípravy rozhodně nejde o basistův denní chléb. Na nejbližší dobu potvrdil Cohen už jen dvě podobné příležitosti. Měsíc po pražském datu, 8. prosince, zahraje spolu s Arménským státním symfonickým orchestrem v Jerevanu. A 23. ledna 2020 si našel v itineráři čas na koncert s Gothenburg Symphony ve švédském Gothenburgu.

Avishai Cohen Trio & SOČR

Forum Karlín, Praha, 8. 11. 2019 od 19:30 hod.

Dirigent: Alexander Hanson

Avishai Cohen – kontrabas, zpěv

Elchin Shirinov – klavír

Noam David – bicí nástroje

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.