Babiččiny motánky
Vyváření prádla, vyplácení zlobivých dětí ale především promíchávání pokrmů, nejen k tomu se v dobách našich babiček hodila vařečka. Další kuchyňský nástroj představí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření spolu s receptem na motánky.
- 40 dkg polohrubé mouky
- 2 dkg kvasnic
- 2 dcl vlažného mléka
- 4 dkg cukru
- 7 dkg změklého másla
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1 rozšlehané vejce na potření
- Náplň: 10 dkg změklého másla
- 7 dkg cukru
- 1 lžíce skořice
Do důlku v mouce rozdrobíme kvasnice. Přilijeme trochu mléka a smícháme s kvasnicemi. Necháme vzejít. Přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto. Necháme vykynout. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na obdélník. Smícháme přísady do náplně a natřeme na těsto. Z delší strany srolujeme, roládu nakrájíme na plátky asi 5 cm tlusté, střed každého stlačíme rukojetí nože. Motánky klademe na vymaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.