Band of Gypsys Reincarnation – 40 years after

24. leden 2011

Tématem týdne ve vysílání Euro Jazzu je maďarský jazz. A také Albem týdne je snímek pocházející z Maďarska. CD Band of Gypsys Reincarnation – 40 years after patří totiž k tomu nejzajímavějšímu, co v této zemi v posledním roce vzniklo. Jazz se tu snoubí s odkazem Jimiho Hendrixe, cimbálem a vlivy maďarské romské hudby.

„Band of Gypsys Reincarnation jsem založil v roce 2007 se známými maďarskými jazzmany. Ve zvuku kapely jsem chtěl propojit hudební svět Jimiho Hendixe, jazz hraný maďarskými Romy a tradiční romskou hudbu,“ říká László Halper, kytarista a leader kapely Band of Gypsys Reincarnation. László Halper (1966) pochází ze staré maďarské hudební rodiny, jejíž kořeny sahají v matčině linii údajně 300 let nazpět. Halperův dědeček Károly Mágó byl slavný romský band leader a v 30. letech nahrál několik desek pro label Columbia.

02221941_0.jpeg

Sám Halper se začal učit na housle v pěti letech, ale jako teenager přešel na elektrickou kytaru. To už měl, jako mnoho muzikantů jeho generace, v oblibě rock a jazzrockovou fúzi, ale také blues. Studoval pak na budapešťské konzervatoři a posléze ve Vídni. Kromě účasti v několika kapelách uvádí několik let autorské hudební pořady v maďarském Radiu C.

Band of Gypsy Reincarnation není Halperovým prvním pokusem spojit rock s jazzem, již dříve provozoval kapelu s názvem Off Abbey Road, jež interpretovala písně Beatles v jazzrockových úpravách.

Teprve na CD 40 years after ale vedle rocku dal poprvé průchod své zálibě v maďarském gypsy jazzu a lidové hudbě. Na albu se kytaristovi zároveň podařilo spojit různé generace maďarského jazzu: bubeník Imre Köszegi (1944) patří k maďarským hudebním legendám, basista Péter Oláh zase k současným mladým nadějím budapešťských jazzových klubů. Deska 40 years after obsahuje reinterpretace deseti Hendrixových skladeb (např. Fire, Purple haze, Voodoo chile), v nichž má hlavní slovo většinou kytarista, který jim dodává patřičné jazzrockové zabarvení. Specifikem je však využití cimbálu: Miklós Lukács patří k prominentním maďarským cimbalistům bez ohledu na žánry (viz např. Borbély Quartet, Mihály Dresch Quartet, East Side Jazz Company) a dokáže svého zázemí plně využít i v oblasti jazzrocku. Třešničkou na dortu je pak přizvaný host v podobě Randy Breckera.

02221942_0.jpeg

Kapela Band of Gypsys Reincarnation je jen jednou ukázkou hudby, které se v Maďarsku říká „etno-jazz“. Využití lidových prvků je zde „povinností“, hráč na cimbál často pravidlem. A odkaz na Hendrixe v tomto případě nejzřetelnějším příkladem „glokalizace“ současného jazzu. Inu, kdyby Jimi Hendrix byl Maďar, hrál by třeba právě takhle. Band of Gypsys Reincarnation – 40 years after László Halper elektrická kytara Imre Köszegi – bicí Péter Oláh – kontrabas Miklós Lukács – cimbál István Fekete – trubka Hosté: Randy Brecker – trubka Tibor Tatrai – kytara Jackie Orszaczky – basa, zpěv Zsolt Kosztyu – groove box János Paczkó – perkuse

Label: Inter-You Kft., IY-BGR-01, 2010, Maďarsko Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka