Beats & Pieces Big Band – Big Ideas

2. duben 2012

Mladý britský bigband Beats & Pieces na sebe v kontinentální Evropě upozornil hlavně loňským vítězstvím v prestižní soutěži mladých kapel v německém Burghausenu. Čtrnáctičlenný orchestr vedený skladatelem Benem Cottrellem nyní vydal velice slibný debut Big Ideas. Nahrávku jsme zvolili Albem týdne.

Kapela v sobě spojuje mladé a velmi aktivní britské hudebníky, kteří se setkali a začali spolu hrát během studií v Manchesteru. Programově šlo o formaci (založena 2008), která měla realizovat autorské kompozice a aranžmá svého leadera, saxofonisty a skladatele Bena Cottrella. Postupem času však Beats & Pieces získali nesporně větší hudební přesah a zejména na britských ostrovech skvělou reputaci. Neskrývali přitom svou inspiraci bigbandy Matthew Herberta nebo Colina Townse.

Generace britských jazzových třicátníků je dnes velmi plodná a alespoň při pohledu ze střední Evropy se zdá, že má svou, od starého kontinentu odlišnou tvář. Naznačují to kapely jako Kairos 4 Tet, Empirical nebo Portico Quartet, o kterých jsme již na tomto webu psali, ale ještě důrazněji punk-jazzové formace typu Polar Bear, Led Bibb nebo Acoustic Ladyland, z jejichž tvorby tento bigband volně vychází.

02592533.jpeg

Jejich inspirační zdroje jsou dosti široké a také členové bigbandu nežijí jen jazzem: mezi hráči jsou instrumentalisté se zkušenostmi z dubstepu, volně improvizačních seskupení, ale i vážnohudebních ansámblů. Společně naznačují, jakou výzvu dnes může představovat bigband pro třicátníky, pokud v něm přetaví své vlastní generační inspirace, zvukově aktuální autorskou tvorbu a dobré instrumentální výkony (v Česku by byl ekvivalentem třeba orchestr NUO nebo Bucinatores Orchestra).

Asi nejlépe to ve své recenzi koncertu Beats & Pieces vystihl Clive Davis v The Times: „Jejich vystoupení uklidnilo každého, kdo pochyboval, zda bigbandová tradice může oslovit dvacetileté publikum, která zná Radiohead, ale o Stantonu Kentonovi si zřejmě myslí, že myje okna na někde Coronation Street.“

Poslechněte si úvodní track z nového alba, skladbu Bake v koncertním provedení v Burghausenu:

Po špinavě rockové vypalovačce Bake (s velmi výraznou rolí Fender Rhodes piana a elektrické kytary) přichází na řadu impresionisticky zbarvená Yafw, jejíž střední části dominuje relaxované sólo trumpetisty Nicka Waterse:

Bez ohledu na již zmiňovanou inspiraci rockem a pomezními britskými formacemi se Beats & Pieces nesnaží (a ani nemohou) zcela odstřihnout od, řekněme, ortodoxnějších vzorů. Mohou jimi být jazzové orchestry Colina Townse nebo Marie Schneider. Poslechněte si tradičnější baladu Anymore se sólovým vstupem Grahama Southe na křídlovku:

Inspiraci mladou vlnou britského punk-jazzu (vedle již zmíněných např. nonkonformní Troyka nebo Trio VD) nicméně Beats & Pieces nezapřou. Nejznatelnější je to v up-tempo kompozicích typu Jazzwalk, nebo sice pomalejší, ale asi nejvíce dobrodužné Three.

Beats & Pieces byli dlouhou dobu známi jen v okolí Manchesteru a i dnes, kdy svůj koncertní rádius rozšířili na větší část Británie, se asi nemůže stát, že by v brzké době dorazili do ČR. Což je jistě škoda, protože originální kompoziční vklad Bena Cottrella a jejich tak trochu punkem napájený jazz v bigbandovém obsazení jistě stojí za poslech. Již dnes si můžete vedle placeného nového alba Big Ideas také zdarma stáhnout jejich starší kompilaci remixů vlastní tvorby.

Beats & Pieces Big Band – Big Ideas

Ben Cottrell – skladba, dirigent Anthony Brown, Sam Healey, Ben Watte – saxofony Tim Cox, Simon Lodge, Paul Strachan – trombóny Owen Bryce, Graham South, Nick Walters – trubky Anton Hunter – kytara Patrick Hurley – piano, Fender Rhodes Harrison Wood – kontrabas Finlay Panter – bicí

02592534.jpeg

Hosté: Najia Bagi – zpěv, Tullis Rennie – elektronika (v tracku Broken)

Label: Efpi Records, 2012

www.beatsnpieces.net

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.