Beats & Pieces Big Band – koncert svěžího bigbandu na ČRo Jazz

22. duben 2013

Mladý britský bigband Beats & Pieces na sebe v kontinentální Evropě upozornil hlavně vítězstvím v prestižní soutěži mladých kapel v německém Burghausenu (2011). Čtrnáctičlenný orchestr vedený skladatelem Benem Cottrellem pak loni vydal velice slibný debut Big Ideas. Z něj čerpá i koncert, který odvysíláme v sobotu 27. dubna (20:00) na stanici Český rozhlas Jazz.

Sobota 27. 4. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z Royal Northern College of Music, Manchester (záznam EBU z 20. 8. 2012)

Kapela v sobě spojuje mladé a velmi aktivní britské hudebníky, kteří se setkali a začali spolu hrát během studií v Manchesteru. Programově šlo o formaci (založena 2008), která měla realizovat autorské kompozice a aranžmá svého leadera, saxofonisty a skladatele Bena Cottrella. Postupem času však Beats & Pieces získali nesporně větší hudební přesah a zejména na britských ostrovech skvělou reputaci. Neskrývali přitom svou inspiraci bigbandy Matthew Herberta nebo Colina Townse.

Generace britských jazzových třicátníků je dnes velmi plodná a alespoň při pohledu ze střední Evropy se zdá, že má svou, od starého kontinentu odlišnou tvář. Naznačují to kapely jako Kairos 4 Tet, Empirical nebo Portico Quartet, o kterých jsme již na tomto webu psali, ale ještě důrazněji punk-jazzové formace typu Polar Bear, Led Bibb nebo Acoustic Ladyland, z jejichž tvorby tento bigband volně vychází.

Jejich inspirační zdroje jsou dosti široké a také členové bigbandu nežijí jen jazzem: mezi hráči jsou instrumentalisté se zkušenostmi z dubstepu, volně improvizačních seskupení, ale i vážnohudebních ansámblů. Společně naznačují, jakou výzvu dnes může představovat bigband pro třicátníky, pokud v něm přetaví své vlastní generační inspirace, zvukově aktuální autorskou tvorbu a dobré instrumentální výkony (v Česku by byl ekvivalentem třeba orchestr NUO nebo Bucinatores Orchestra).

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Beats & Pieces byli dlouhou dobu známi jen v okolí Manchesteru a i dnes, kdy svůj koncertní rádius rozšířili na větší část Británie, se asi nemůže stát, že by v brzké době dorazili do ČR. Což je jistě škoda, protože originální kompoziční vklad Bena Cottrella a jejich tak trochu punkem napájený jazz v bigbandovém obsazení jistě stojí za poslech.

Každopádně si nenechte ujít koncert kapely na Českém rozhlase Jazz. Již tuto sobotu ve 20:00 na ČRo Jazz!

Beats & Pieces Big Band – koncert z Manchesteru

02592533.jpeg

Ben Cottrell – skladba, dirigent Anthony Brown, Sam Healey, Ben Watte – saxofony Tim Cox, Simon Lodge, Paul Strachan – trombóny Owen Bryce, Graham South, Nick Walters– trubky Anton Hunter – kytara Patrick Hurley – piano, Fender Rhodes Harrison Wood – kontrabas Finlay Panter – bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka