Benavent, Di Geraldo, Pardo – špičky flamenca na Euro Jazzu

17. říjen 2012

Setkání kultovních postav fúze jazzu a flamenca přinese sobotní pořad Jazz Club na ČRo Euro Jazz. Od 20:00 odvysíláme záznam brémského koncertu tria Carles Benavent, Tino Di Geraldo a Jorge Pardo.

Sobota 20. 10. 2012 – Euro Jazz 20:00 – 20:50: Jazz Club – Záznam koncertu z Kulturzentrum Schlachthof, Bremen, Německo z 19. 4. 2012

Carles Benavent (baskytara), Tino Di Geraldo (bicí) a Jorge Pardo (saxofon, flétna) tvoří naprostý základ nového flamencového zvuku. Prostřednictvím bezpočtu nahrávek a koncertů po boku Paco de Lucíi a Camaróna, ale i Milese Davise či Chicka Corey se jim podařilo vybudovat takřka nový hudební idiom.

Zmiňované trio (v dubnu vystoupilo i v Praze) navazuje na starší spolupráci Benaventa s Di Geraldem. Jejich sextet definoval v 90. letech styl „nového flamenca“ a jeho tvorba vyvrcholila v roce 1998 velkým světovým turné po nejvýznamnějších jazzových festivalech od Vitorie po Montreal. Právě v tomto sextetu rozvíjeli hráči koncept propojující rytmický fundament flamenca a přímočarou jazzovou improvizaci sólistů.

Podívejte se na ukázku z koncertu tria Benavent-Di Geraldo-Pardo:



Společný jazyk tria Benavent-Di Geraldo-Pardo byl zachycen na dvou albech: koncertním El concierto de Sevilla a studiovém Sin precedentes, které kapela prezentovala i na festivalu Jazzahead v Brémách, odkud pochází náš záznam. Nenechte si ujít výjimečný zážitek pro sobotní večer!

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.