Bobby McFerrin v Brně – kompletní záznam!

1. duben 2011

Poslechněte si kompletní komentovaný záznam koncertu Bobbyho McFerrina z Brna, který pořídil Český rozhlas 3 - Vltava.

V úterý 29. března odvysílala stanice Český rozhlas 3 – Vltava přímý přenos koncertu amerického zpěváka Bobbyho McFerrina, který tímto představením otevřel jubilejní desátý ročník festivalu Jazz Fest Brno. Reportáž z koncertu si můžete přečíst zde. Níže však přinášíme kompletní záznam tohoto výjimečného vystoupení.

Pro velký zájem českého publika musel McFerrin letos opět přidat jedno představení navíc, stejně jako před třemi lety a před rokem.

Oproti předešlým vystoupením byly letošní dva koncerty výjimečné skutečností, že virtuózní zpěvák v Česku poprvé předvedl svůj nejklasičtější, čistě sólový program. Zpívajícím hostem mu tak bylo výhradně obecenstvo. McFerrin totiž tvrdí, že „všichni lidé podvědomě touží zpívat“ a na svých koncertech se podle toho i chová. Vystoupení Bobbyho McFerrina ve zcela vyprodané sportovní hale odměnilo brněnské publikum bouřlivými ovacemi vestoje.

Zde si můžete poslechnout kompletní záznam koncertu z 29. března. Pořadem provázejí Tomáš Černý a Eva Hazdrová-Kopecká:

Veřejná pěvecká one man show zajistila umělci proslulost v roce 1983, kdy se rozhodl pro –ve své době neobvyklý – krok, koncertovat sám. Po vydání druhé nahrávky The Voice, jež zaznamenává začátek McFerrinovy sólové dráhy, si umělce všimla velká nahrávací společnost Blue Note. U ní v roce 1986 vydal třetí album Spontaneous Inventions za účasti uměleckých hvězd Herbie Hancocka, Wayne Shortera nebo také komika Robina Williamse. Deska se setkala s obrovským úspěchem a Bobby McFerin získal za píseň Another Night in Tunisia svou první cenu Grammy.

Od té doby obdržel celkem deset ocenění Grammy, vyzkoušel si nejrůznější způsoby hudební práce a dnes platí za jednoho z nejosobitějších umělců, který si svým pěveckým uměním dokáže podmanit srdce lidí nejrůznějších kultur.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.