Brad Mehldau – Live in Marciac

11. duben 2011

Sobota 16.4. – Euro Jazz 20:00 – 21:40: Jazz Club – Záznam koncertu z Marciacu, Francie, 2. 8. 2006

V sobotním Jazz Clubu na Euro Jazzu odvysíláme kompletní záznam sólového koncertu Brada Mehldaua z Marciacu, jenž nedávno vyšel také v podobě dvojalba u Nonesuch Records.

Unikátní záznam ze slavného jihofrancouzského festivalu vznikl ve stejném roce, jako pianistův pražský sólový recitál (5. 11. 2006). Publikum v Dvořákově síni Rudolfina jej tehdy ocenilo několika bouřlivými standing ovations a publicista Vilém Spilka dojem z koncertu shrnul těmito slovy:

„Mehldaův time je neomylný, představivost bezbřehá a schopnost hudební abstrakce nezná hranic. Ať už interpretuje jazzový standard, vlastní kompozici či hit z oblasti pop-music, vždy je to především osobitý tvůrce s neopakovatelnou schopností skloubit dohromady barokní čistotu, romantismus, impresionismus, soudobou hudbu, swing i moderní pop. Celá hudební slitina využívá kladných vlastností jednotlivých složek a ve výsledku vzbuzuje eklektický, zároveň však vizionářský dojem.“

Mehldauova sólová vystoupení se nevyhnou srovnání s podobně multižánrovým přístupem Keitha Jarretta. „Mehldau však kráčí vlastní cestou. Cestou abstrakce, kontrapunktického proplétání témat a melodických nápadů v obou rukou i jednotlivých prstech,“ připomněl Spilka v recenzi pro časopis Harmonie.

02302999.jpeg

Oproti Jarrettovi je Mehldau také o poznání komunikativnější ve svém sdělení i pro nepříliš připraveného posluchače. Na rozdíl od klasických Jarrettových performancí nesedá Mehldau k pianu s „nepopsaným listem“ partitury. Spíše kreativně reinterpretuje starší standardy v kombinaci s covery popových klasik a vlastních autorských kompozic. Ačkoli je mu tento materiál výchozím bodem pro překvapivá improvizační dobrodružství, témata mají relativně přehlednou strukturu a jsou snadno rozpoznatelná.

Playlist francouzského koncertu je z části podobný pražskému vystoupení. Také zde je hned mezi úvodními kusy Porterova It´s All Right with Me, nechybí baladické podání standardu Secret Love či osvědčené reinterpretace popových klasik (Lithium Kurta Cobaina, Exit Music od Radiohead, nebo beatlesovská Martha My Dear). Mehldau se však také vrací ke svému prvnímu sólovému albu Elegiac Cycle, z nějž s odstupem sedmi let cituje autorské kompozice Trailer Park Ghost, Goodbye Storyteller a Resignation.

Za druhý přídavek Mehldau zcela překvapivě volí My Favourite Things; překvapivě proto, že v Marciacu tuto klasiku údajně hrál veřejně vůbec poprvé. „Do té doby jsem ji nehrál – Coltraneova verze pro mě byla svým způsobem posvátná. Ale přišel čas pro přídavek, v poslední chvíli jsem si na ni vzpomněl, a ve výsledku to pro mě byl nejpřesvědčivější moment celého koncertu,“ říká k tomu Mehldau.

Ostatně, podívejte se na ukázku:

Komerční vydání záznamu z Marciacu však zahrnuje také video záznam, tedy první Mehldauovo DVD. To vedle působivého obrazového ztvárnění obsahuje i pozoruhodný bonus pro hráče, kteří zamýšlejí Mehldauovu kompozici i techniku hry studovat důsledněji. Jde o unikátní animovanou transkripci skladby Resignation, která nám umožňuje sledovat notový zápis z francouzského vystoupení v reálném čase:

Resignation from Brad Mehldau Music on Vimeo.

Brad Mehldau – Live in Marciac

Brad Mehldau – piano

02302996.jpeg

Label: Nonesuch Records, 2011

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.