Brad Mehldau s elektrickým duem?

25. červenec 2012

Pianista Brad Mehldau v poslední době s formátem dua koketoval (s Kevinem Haysem, nebo Joshuou Redmanem). Nový projekt elektrického dua s Markem Guilianou je však úplně jiného ražení.

Management Brada Mehldaua ohlásil, že v březnu 2013 bude tento pianista na turné s bubeníkem Markem Guilianou (hrál s Avishaiem Cohenem nebo Meshell Ndegeocello). Nový elektrický projekt se jmenuje Mehliana a v New Yorku již několik koncertů odehrál.

Oba zúčastnění hudebníci o duu uvažovali již několik let; jejich ideou bylo vytvořit úzce komunikující seskupení, v němž by Mehldau hrál poprvé ve své kariéře živě na elektrické piano a syntezátory a Guiliana jej doprovázel na bicí a elektronické efekty. Tento nápad se však dlouho nedařilo realizovat kvůli napjatému časovému harmonogramu obou hráčů.

Poprvé dostali příležitost v srpnu 2011, když vystoupili v malém newyorském klubu Falcon. Výrazně improvizovaný set tehdy zaujal free-funkovou estetikou raných 70. let aktualizovaný o novější postupy z oblasti drum and bass.

Duo Mehliana natočilo svůj první klip v červnu v klubu Stone. Podívejte se na video:



U Mehldaua je tento projekt překvapující hlavně z toho důvodu, že elektronice se dosud nikdy nevěnoval a je znám především jako brilantní akustický pianista. Zatím není známo, zda ze spolupráce s Guilianou vzejde také deska.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio