Brno má nový jazzový festival

3. říjen 2012

Jako festival „hraničních podob jazzu“ se profiluje nová řada koncertů s názvem Jazz Off. V Brně začíná 10. října.

Festival, který pořádá skupina studentů Masarykovy univerzity, chce být jistou protiváhou zavedenému brněnskému Jazzfestu, který se koná každoročně na jaře. „Tento festival či klubové koncerty nabízejí převážně interprety tradičního, řekněme mainstreamového jazzu. Cílem našeho festivalu je tedy představit současné mladé, v Česku neznámé umělce reflektující ve své tvorbě jazzový idiom progresivnějším způsobem,“ vysvětluje jedna z organizátorek Kateřina Janečková.

Aktuální a progresivní podobu současného jazzu spatřuje Jazz Off hlavně v jeho fúzích s jinými žánry. Ukazuje to i pohled do právě zveřejněného programu, v němž se jazz představuje v šesti tematických blocích: jazz a elektronika, jazzový vokál, jazz-minimalismus, free improvisation a jazz-bizarre a jazz a multimédia. Koncerty se konají každou druhou středu v měsíci v nově otevřeném brněnském prostoru Kabinet múz.

„Mnoho mladých má pojem jazz zaškatulkovaný jako něco tradičního či spíše zastaralého, jako jakousi třebas i velmi kvalitní, ale trochu prošlou konzervu. Přitom když se podíváte třeba i na naše vystupující interprety, většina z nich ve své tvorbě reflektuje přesně to, na co mladí lidé do klubů chodí a co považují za aktuální: elektronickou, taneční hudbu, práci s looperem, beatbox, propojení hudby s vizuální složkou apod.,“ říká Janečková.

Zažitou představu o jazzu by organizátoři chtěli změnit především prostřednictvím kapel ze středoevropských zemí. „Osobně se velice těším například na polské DagaDana, ve své zemi poměrně známou a zavedenou kapelu, koncepčně trochu připomínající české Dva nebo třeba na maďarské Syntax Cinema Orchestra, kteří svou hudbou propojující jazz, minimalismus či free improvisation doprovázejí staré černobílé němé filmy,“ doporučuje Kateřina Janečková. Nové album svého experimentálního česko-norského tria na festivalu představí také pianista Vojtěch Procházka.

Podívejte se na klip polsko-ukrajinského tria DagaDana:



Jazz Off – Kabinet múz, Brno

10. říjen: jazz/elektronika DagaDana (PL/UA) Oysters in the Hat (CZ)

14. listopad: současný jazzový vokál Bin-Jip (HU) En.dru (CZ)

12. prosinec: jazz/minimalismus Light Coorporation (PL) Illusions Trio (SK)

9. leden: free improvisation Vojtěch Procházka Trio (CZ/NOR) Pichler Brothers (AUT)

13. únor: jazz-bizarre Noel Akchoté (AUT)Fanfán Tulipán (CZ)

13. březen: jazz a multimédia Syntax Cinema Orchestra (HU)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio