Brno ožije jazzem

3. říjen 2013

Brno žije jazzem: alespoň to tak vypadá s postupným zveřejňováním programů brněnských jazzových klubů a festivalů. Do jihomoravské metropole na podzim zavítá Brian Blade, Shai Maestro nebo třeba Kurt Elling.

Už začátkem září představila svou novou koncertní sérii Filharmonie Brno s akcentem na jazz a world music. „Jsem přesvědčena, že publikum žánrů jazzu a world music se nachází velmi blízko publiku klasiky a v mnoha případech je s ním totožné. Zkoušíme zavést koncertní praxi, která skvěle a dlouhodobě funguje například ve Vídni a nevidím důvod, proč by nemohla fungovat v Brně,“ říká k tomu nová ředitelka brněnské filharmonie Marie Kučerová.

Jazzové části této série dominují spíše komornější vystoupení (sólo nebo duo). Nejbližším ohlášeným koncertem je tak například sólový recitál významného izraelského pianisty Yarona Hermana (22. 10.). Své zatím poslední album Alter Ego vydal u známého labelu ACT. Počátkem příštího roku pak ve filharmonii vystoupí Dan Tepfer s Benem Wendelem (piano, saxofon) a také původem arménský pianista Tigran Hamasyan, který již v minulosti hrál na Jazzfestu Brno.

02718035.jpeg

Již šestý ročník dalšího brněnského festivalu Moravia Music Fest si letos zvolil motto „Architekti jazzu“, čímž chce naznačit, že avizované umělce spojuje jejich zásadní vliv na vývoj či obnovu jednotlivých jazzových žánrů. Tento jazzový maraton zahájí trojice Benjamin Koppel, Scott Colley a Brian Blade (16.10.), kteří poprvé vyráží na společné turné. Koncertu bude předcházet i intenzívní masterclass s bubeníkem Brianem Bladem, který je držitelem ocenění Grammy za nejlepší jazzové album.

Jednou z nejvýraznějších tváří festivalu je trombonista Fred Wesley (26.10.), mistr funky music, dlouholetý spoluhráč Jamese Browna a George Clintona. Přehlídku završuje Antonio Sanchez, jeden z nejlepších bubeníků své generace (10.11.). Závěr dvouměsíčního festivalu pak vyvrcholí koncertem rezidenčního B-Side Bandu se zpěvákem Vojtěchem Dykem – jejich hostem bude Kurt Elling, považovaný kritikou za předního vokalistu současnosti (4.12.).

„Jména jako Brian Blade, Fred Wesley nebo Antonio Sanchez jsou něco jako základní pilíře jazzového slovníku. Pro mnohé budou zcela jistě velkou inspirací a hudební fajnšmekři si určitě jejich koncerty vychutnají,“ dodává k dramaturgii ředitel festivalu Josef Buchta.

02402926.jpeg

Méně propagovanou, ale neméně atraktivní je koncertní série Jazz On, která se opět koná v brněnském klubu Alterna. Vrcholem festivalu je vystoupení izraelského pianisty Shai Maestra, který zde na jediném českém koncertě představí v triu své nejnovější album The Road to Ithaka (27.11.). Dalšími pozvanými jsou také Robert Balzar (20.10.), Rudy Linka (10.11.) nebo švédský pianista Oscar Grönberg (21.10.).

Pozoruhodnou koncertní řadou je již tradiční Jazz Brno, která se koná ve Staré Pekárně. Tváře tohoto festivalu se sice neobjevují na prvních stranách hudebních časopisů, přesto stojí za pozornost: zahraje zde např. kvintet americké zpěvačky Aubrey Johnson (8. 10.) nebo jihoafrický kytarista Jonathan Crossley (12.11.).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka