Bucinatores Sextet - live 2011

15. červen 2012

Sobota 16. 6. – Euro Jazz 20:00 – 21:10: Jazz Club, záznam koncertu z klubu Jazz Dock, Praha, Prague Proms, 20. 7. 2011

Jak už jsme na našem webu informovali, také letos bude mít na festivalu United Islands svou vlastní scénu internetové rádio Euro Jazz. V klubu Jazz Dock vystoupí mimo jiné neortodoxní česká partička Bucinatores Sextet. Jako malou pozvánku odvysíláme už tuto sobotu (16. 6.) na Euro Jazzu záznam koncertu Bucinatores Sextet, který pořídil Český rozhlas loni v létě.

Bucinatores je skupina, která spolu s kapelami jako jsou Vertigo Quintet, Limbo či NUO představuje na české (nejen) jazzové scéně element, který zde již dlouhou dobu chyběl. Jejich hudba vyzařuje vitální energii, invenci a muzikantskou suverenitu a nadhled, ale i radost ze hry.

Podívejte se na první ukázku:

Soubor založil v roce 2003 tehdy jednadvacetiletý trombonista a hráč na eufonium Jan Jirucha jr. se svými spolužáky z Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze pod dojmem z poslechu kapel jako The Bad Plus, Sex Mob a Bonerama. Po zvukové radikalizaci v roce 2007, kdy byla odstraněna „cizorodá“ basa a kapela byla složena jen z dechových nástrojů a bicích, se Bucinatores stali rychle jednou ze senzací domácí jazzové scény. O rok později Jirucha původní sexteto rozšířil do podoby třináctičlenného, později čtrnáctičlenného big bandu. V jeho repertoáru znějí vlastní autorské i převzaté skladby, stejně jako originální aranžmá písní z okruhu pop music.

Bucinatores v současnosti vystupují ve velkém nebo malém obsazení. Nověji se band projevuje jako avantgardní jazzový orchestr objevující inspirace ve vážné hudbě 2. poloviny 20. století. Původní malá sestava, dnes opět o šesti lidech, naopak funguje jako veselá, čistě akustická funky-jazz-rocková „dechovka“, která se umí – podle vlastních slov – „zapojit s humorem i do pohřební nálady“. Právě koncert téhle šestičlenné sestavy odvysíláme tuto sobotu na Euro Jazzu!

Bucinatores Sextet - live 2011

Jan Jirucha – trombón, kompozice, leader Milan Král – trombón Petr Kalfus – saxofony Miroslav Hloucal – trubka Jiří Genrt – tuba Roman Vícha – bicí

02261082.jpeg

www.myspace.com/bucinatores

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.