Bugge Wesseltoft a Henrik Schwarz míří do Prahy

9. květen 2022

Co se stane, když norský jazzový inovátor potká německého deephouseového veterána a začnou spolu improvizovat? Bugge Wesseltoft a Henrik Schwarz vystoupí ve středu 11. května v pražském Paláci Akropolis v rámci festivalu Spectaculare.

„Vždycky jsem se snažil najít svoji vlastní věc, svůj vlastní hlas. Nechci být kopie žádného jiného muzikanta, z minulosti ani současnosti, to mi přijde zbytečné. Existuje už spousta skvělé hudby, ale ty si musíš najít svůj vlastní sound,“ prohlašuje norský jazzový inovátor Bugge Wesseltoft a celá jeho kariéra je ve znamení objevování nových cestiček, kterými by se mohl jazz vydat.

V polovině devadesátek pomohl s improvizační skupinou New Conception Of Jazz žánr sblížit s klubovou elektronikou, objevil Nilse Pettera Molvaera, má za sebou nahrávky s Janem Garbarekem, Laurentem Garnierem či kytaristou Johnem Scofieldem. Wesseltoft je samorost, který sebevědomě kráčí dějinami hudby posledních tří dekád a nachází inspirativní konexe s dalšími hudebníky. Jeho nahrávky jsou nepředvídatelné, dobrodružné a obvykle posluchačům otevírají dveře do světa, o němž dosud nevěděl, že existuje.

Ne jinak tomu bylo, když se Wesseltoft dal dohromady s Henrikem Schwarzem, veteránem německé deephouseové scény. Schwarz se od počátku devadesátek věnoval djingu, remixoval velká jména jako Coldplay nebo Mary J. Blige a vydal mix v rámci slavné série DJ-Kicks. Jeho tracky se objevily v katalogu značek Ninja Tune nebo !K7. Od poloviny nulté dekády se ale rozhodl vydat do neprobádané krajiny improvizace a začal vystupovat s laptopem nebo točit spontánní kolaborace s hudebníky jako jsou Dixon nebo Kuniyuki.

Henrik Schwarz & Bugge Wesseltoft

Seznámili se přes společného známého v roce 2009 a Wesseltoft pak pozval Schwarze na svůj berlínský koncert, aby si s ním zajamoval v závěrečných dvou skladbách. Chemie zafungovala hned na poprvé a osmiminutová improvizace ze zmíněného koncertu otevírá pod jménem First Track – Live from Berlin jejich společné album Duo.

Od vydání desky Duo uplynula už víc než dekáda, Schwarz a Wesseltoft i nadále spolupracují – předloni natočili singl In Spite of Everything. Spolu také nadále koncertují, před čtyřmi lety přibrali basistu Dana Berglunda, s nímž natočili album Triptych. V Praze se ale v premiéře objeví jako duo a přesvědčí nás, že unikátní kouzlo jejich elektroakustické fúze stále funguje.

Festival Spectaculare 2022

9. 5. Laurent Garnier: Off the Record, Bio Oko

11.5. Henrik Schwarz & Bugge Wesseltoft (DE/NO), Palác Akropolis

16. 5. Workshop: Sonic Sculpting Rafael Anton Irisarri, Palác Akropolis

16. 5. Tripping with Nils Frahm, Bio Oko

17. 5. Rafael Anton Irisarri (US), VJ Jakub Toman, Planetárium Praha

autor: Petr Vidomus
Spustit audio