Bugge Wesseltoft - Henrik Schwarz Duo na Euro Jazzu

1. listopad 2012

V sobotu 3. listopadu odvysíláme na Euro Jazzu koncert unikátního elektronického dua: Bugge Wesseltoft - Henrik Schwarz.

Sobota 3. 11. – Euro Jazz 20:00 – 21:05: Jazz Club – záznam z Hamburg Jazz Days (nahráno 28. 10. 2011, EBU).

Norského pianistu Bugge Wesseltofta není třeba, především mladší generaci, nějak obsáhle představovat. Tento zakladatel labelu Jazzland je průkopníkem nu-jazzové fúze a tvůrcem zcela nového zvuku ve formaci New Conception of Jazz. Ačkoli jeho tvůrčí rozptyl je širší, proslavil se právě elektronickými experimenty.

Známá formace New Conception of Jazz už dnes neexistuje a Wesseltoft se realizuje hlavně v komornějších uskupeních – buď sólo (desky It’s Snowing on My Piano, Im, Playing a Songs), nebo v duu (naposledy např. crossover s vážnohudebním cellistou na albu Last Spring).

Ovšem Wesseltoft stále tíhne i k elektronice. Známá je jeho spolupráce s Francouzem Laurentem Garnier (Public Outburst, 2007) a úspěch mělo i album Wesseltoft/Schwarz Duo s německým producentem Henrikem Schwarzem.

Schwarz je známou tváří ve světě minimal techna a deep housu, Wesseltoft k elektronice přičichnul z jazzové strany barikády. Jejich spojení piana a klubové elektroniky není tak expresivní záležitostí, jako tomu bylo v případě propojení Wesseltofta s Laurentem Garnier. Přednost mají poklidné, spíše minimalistické plochy, z nichž se však mnohdy vyloupnou nečekaná improvizační dobrodružství.

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Na koncertě dua Wesseltoft/Schwarz v Hamburku, který odvysíláme v pořadu Jazz Club ze záznamu, zazněly skladby především z posledního alba Duo. Nenechte si ujít výjimečný zážitek pro sobotní večer!

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.