Byl nejchudší, ale nabízel nám pomoc. Karel Kryl neměl rád kompromisy a soucítil s lidmi

12. duben 2024

K nedožité osmdesátce písničkáře, básníka, rebela a aktivisty Karla Kryla připravili Tomáš Pilát a Šárka Švábová cyklus, ve kterém rozebírají jeho polohy. Autoři mluvili s řadou Krylových přátel, pamětníků i odborníků, a složili tak mozaiku unikátních vzpomínek i hodnocení jeho díla.

Mezi těmi, kteří se k osobnosti Karla Kryla vyjadřují, jsou například novinář a spisovatel Karel Hvížďala, Krylův životopisec Vojtěch Klimt, kamarád a muzikant Zbyněk Benýšek, historik Jakub Šlouf, kapelník Jan Tomsa nebo publicista, muzikant a básník Michal Bystrov. Všichni vyzdvihují invenci, schopnost komunikovat s posluchači a nadmíru vyvinutý pozorovací talent Karla Kryla. Uměleckou a apelativní úroveň jeho díla. Mluví i o jeho nekompromisnosti, kvůli které po Listopadu 1989 u značné části společnosti upadl v nemilost.

Karel Kryl

Krylovy myšlenky a postoje jsou ale podle hostů cyklu stále aktuální. „Demokracii si nemůžete koupit, musíte ji každý den znovu a znovu budovat. Nestačí jenom svrhnout vedení Komunistické strany. Musíte se taky osobně vnitřně demokraty stát,“ říkal Karel Kryl, a vltavský cyklus to připomíná.

Spustit audio

Související