Český rozhlas chystá sérii jazzových video streamů

22. duben 2021

Český rozhlas Jazz v následujících dnech na svém Facebooku přinese přenosy několika jazzových koncertů. Ve spolupráci se spřízněnými festivaly odvysílá videostreamy Davida Dorůžky, Jiřího Levíčka, Kristiny Barty s Nikol Bókovou a dalších.

Facebook ČRo Jazz – plánované videostreamy: 

22. 4. (20:30) Altar Quintet – Slovenský institut ve Vídni

Koncert seskupení Altar Quintet bude realizován ve spolupráci se Slovenskou institutem ve Vídni. Jde o seskupení špičkových instrumentalistů a skladatelů pod vedením saxofonisty Nikolaje Nikitina a klavíristy Luboše Šrámka. Hudební koncept tělesa vychází z jazzové tradice akustického kvintetu, ovlivněného zvukem moderny, jaký reprezentují Tom Harrell, Kenny Wheeler nebo Druhý kvintet Milese Davise. Altar Quintet se 22. dubna představí v sestavě Nikolaj Nikitin - saxofon, Ľuboš Šrámek - piano, Juraj Bartoš - trubka, Juraj Griglák - kontrabas a Mattia Muller - bicí.

25. 4. (19:30) Trio David Dorůžka, Robert Fischmann a Martin Novák – Festival Věčná naděje

Festival Věčná naděje přinese v neděli 25. dubna livestream ze Španělské synagogy. Trio David Dorůžka, Robert Fischmann a Martin Novák uvede vlastní autorské kusy i přearanžované skladby Kurta Weilla, Chavy Alberstein či Johna Zorna. Repertoár nové sestavy je postaven na hudbě vycházející z židovských tradic Evropy i Blízkého Východu. Se starším i novějším hudebním materiálem ale pracují hudebníci po svém, promítají do něj nejrůznější vlivy a zvuky současného hudebního světa.

29.4. (20:30) Kristina Barta a Nikol Bóková – Festival Hybatelé rezonance

Cyklus klavírních recitálů Hybatelé rezonance reaguje na covidovou dobu a ve čtvrtek 29. dubna od 20:30 hod. přináší mimořádné on-line setkání dvou výjimečně talentovaných českých hudebnic. Kristina Barta i Nikol Bóková se v přímém přenosu setkají v Anežském klášteře nejen v dialogu na koncertním křídle C. Bechstein D282, ale také v rozhovoru, kdy Nikol vyzpovídá Kristinu a Kristina Nikol. „Během večera tak zazní to, co slovy nelze vyjádřit, a naopak slova doplní, co nelze vyjádřit jen hudbou,“ uvádějí pořadatelé. 

30. 4. (20:00) Jiří Levíček Trio – Jazzfest Brno (Mezinárodní den jazzu)

Na Mezinárodní den jazzu, tedy 30. dubna, odstreamuje Jazzfest Brno koncert tria pianisty Jiřího Levíčka z Besedního domu v Brně. Jeho nový projekt Stay in Tune stojí na vlastních kompozicích a originálních úpravách jazzových standardů. „Výrazová jednota a prostor pro kolektivní improvizaci při zachování hlavního kurzu jsou základními rysy projevu tohoto seskupení,“ prozrazuje festival. 

autor: Petr Vidomus
Spustit audio