Chick Corea přijede do Brna s novým albem

8. březen 2013

Zbrusu novou kapelu představí v neděli 10. března americký pianista Chick Corea v brněnském Bobycentru. Čeští fanoušci tak budou mít příležitost v rámci evropského turné slyšet ukázky z jeho připravovaného alba The Vigil.

Do kapely přizval Corea schopné instrumentalisty, na bicí hraje Marcus Gilmore, jehož znají čeští posluchači z formací Vijaye Iyera či Stevea Colemana, na baskytaru Hadrien Feraud, který vedle Chicka Corey spolupracuje třeba s Johnem McLaughlinem, na saxofon další Coreův oblíbenec Tim Garland a na kytaru nový objev z Los Angeles, Charles Altura.

„Chick Corea je další z řady nejvýznamnějších světových jazzmanů, které náš festival v posledních letech představuje našemu publiku,“ říká Vilém Spilka, umělecký ředitel festivalu Jazzfest Brno. „Corea navíc představí zbrusu nový projekt na jeho vůbec prvním turné, a proto se těšíme na Coreovy nové skladby i fantastické nové či staronové spoluhráče.“

Poslechněte si více podrobností v rozhovoru s Vilémem Spilkou:

Chick Corea byl nejúspěšnějším jazzmanem na nedávném vyhlašování cen Grammy, kde získal hned dva zlaté gramofonky a zaokrouhlil svoji dosavadní sbírku ocenění na dvacet.

Coreova schopnost pohybovat se s lehkostí mezi různými hudebními světy se projeví i v roce 2013 - pokračovat bude turné s aktuálním triem s Christianem McBridem a Brianem Bladem, setkání klasiky a jazzu nabídne koncert pro jazzový kvintet a komorní orchestr, nezastaví se ani nekonečné turné v duu s vibrafonistou Garym Burtonem. Nejnovějším přírůstkem mezi aktivity Chicka Corey je právě projekt The Vigil, se kterým zavítá do Brna.

Podívejte se na klip k turné a novému albu:

Chick Corea & the Vigil from Chick Corea on Vimeo.

Podrobnosti o chystaném projektu The Vigil nastínil Chick Corea v březnovém čísle časopisu Harmonie: "Základní nový repertoár pro The Vigil se skládá ze skladeb, které jsem napsal speciálně pro své aktuální spoluhráče, a z kompozic, které jsem vytvořil pro jiné projekty, ale které jsme nikdy nehráli. Když jsem The Vigil dával dohromady, uvědomil jsem si, kolik mám hudby, kterou bych si s kapelou rád zahrál. Musím zdůraznit, že hudebníci, kteří tvoří The Vigil, jsou velmi kreativní – vždy skladby rozvinou novým směrem," uvedl v interview s Milanem Tesařem.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka