Chick Corea vydal projekt Vigil. Poslechněte si ukázky

26. červen 2013

Pianista a leader legendárních Return to Forever vydal nové album se svou kapelou The Vigil – tedy se stejnou sestavou, se kterou v březnu vystoupil na Jazzfestu Brno.

Coreova nová skupina navazuje na jeho dlouholeté zkušenosti s jazzovou fúzí. Sám pianista zde však s elektronikou zachází spíše střídmě, hraje většinou jen na akustické piano a „obligátní“ Fender Rhodes.

Do kapely přizval Corea schopné instrumentalisty: na bicí hraje Marcus Gilmore, jehož znají čeští posluchači z formací Vijaye Iyera či Steva Colemana, na baskytaru Hadrien Feraud, který vedle Chicka Corey spolupracuje třeba s Johnem McLaughlinem, na saxofon další Coreův oblíbenec Tim Garland a na kytaru nový objev z Los Angeles, Charles Altura.

Ti všichni hráli na jaře také v Brně, sestavu na desce pak doplňují ještě perkuse (Pernell Saturnino) či příležitostně Coreova žena, zpěvačka Gayle Moran Corea.

Obal alba odkazuje svou estetikou na fusion alba Return to Forever ze 70. let. V tomto „kosmickém“ duchu pak pokračuje Corea i na samotné nahrávce – tituly jako Galaxy 32 Star 4, nebo Planet Chia souvisejí s pianistovou ideou jiné a lepší mimozemské civilizace:

„Představa mimozemského života mě vždy inspirovala a podněcovala k myšlenkám o nové, lepší budoucnosti,“ říká k tomu Corea. „Vždycky jsem měl pocit, že život na Zemi je jen špičkou ledovce – rád přemýšlím o tom, co by vzniklo v ideální kultuře v novém světě, kde by byla kreativita považována za to nejcennější vlastnictví,“ uvažuje pianista.

Poslechněte si ukázky z alba The Vigil:

Druhá polovina Coreova alba The Vigil obsahuje pocty dvěma hudbeníkům, kteří pianistu ponejvíce ovlivnili v jeho hudebním zrání. Royalty odkazuje ke zkušenostem s bubeníkem a bandleaderem Royem Haynesem, se kterým hrál poprvé v roce 1967 v kapele Stana Getze.

„Kruh našeho přátelství se uzavírá – vždyť můj aktuální bubeník je Haynesovým vnukem. Poznal jsem ho, když mu bylo dvanáct let,“ připomíná Corea s odkazem na bubeníka Marcuse Gilmora.

Další vzpomínkou je pak Pledge for Peace, která čerpá z etosu Johna Coltranea. V albové verzi skladby hostuje Coreův dlouholetý partner, basista Stanley Clarke. „Když jsme se před mnoha lety poznali, strávili jsme dlouhé večery poslechem Coltraneových alb Crescent a A Love Supreme. Tyhle chvíle hudebního souznění stály u zrodu naší společné kariéry,“ dodává Corea. Ve skladbě Pledge for Peace hostuje i Coltraneův syn Ravi.

Chick Corea je momentálně držitelem dvaceti cen Grammy. Jeho schopnost pohybovat se s lehkostí mezi různými hudebními světy se projeví i ve zbytku roku 2013 - bude pokračovat turné s aktuálním triem s Christianem McBridem a Brianem Bladem, setkání klasiky a jazzu nabídne koncert pro jazzový kvintet a komorní orchestr, nezastaví se ani nekonečné turné v duu s vibrafonistou Garym Burtonem.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio