Chlebové vdolky na Smrtnou neděli

Další obyčeje z dob našich babiček, které připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, jsou spojené s nadcházející postní nedělí, kdy se chodilo na obchůzku se smrtholkou a lítem a děti odměnou dostávaly třeba chlebové vdolky.

Ingredience
  • 1 kg hladké pšeničné mouky
  • 1 /4 vody
  • sůl
  • 4 dkg droždí
  • 1 střední cibule
  • sádlo
  • hrubá sůl
  • kmín
  • domácí klobása

Z mouky, droždí, soli, kmínu a vody zaděláme tuhé chlebové těsto. Těsto dáme vykynout na teplé místo alespoň na dvě hodiny. Potom z těsta vytvoříme malé, stejně velké kuličky. Z těch pak dlani uděláme placičky a rozložíme je ve větších vzdálenostech na vymazaných plech. Posypeme nahrubo nakrájenou cibuli, nakrájenou klobáskou, řádně pomažeme sádlem a posypeme hrubou soli a kmínem. Upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.