Christian McBride - Conversations With Christian / The Good Feeling

2. leden 2012

Basista Christian McBride si udělal na sklonku loňského roku radost a vydal krátce po sobě hned dvě nahrávky pod svým jménem. Obě je můžete výjimečně slyšet v rubrice Album týdne.

McBride na nich rozhodně nestojí „basisticky“ v pozadí. V případě snímku The Good Feeling jde o jeho první desku v pozici leadera bigbandu, v případě později vydané kolekce Conversations With Christian o rovnocennou konverzaci basisty s vybranými hvězdami jazzu a pop-music. A zatímco jeho (nepříliš povedené) třídeskové živé album Live at Tonic (2006) se vezlo na jisté jam-bandové vlně (s hosty jako DJ Logic nebo Eric Krasno), nové snímky jsou zjevně ve znamení návratů – připomínají nám, že McBride byl svého času Marsalisovým objevem, „mladým lvem“, pro něhož nebylo jednoduché vymanit se ze stínu Raye Browna.

Conversations With Christian je album duet, které vzešlo z McBrideových pravidelných relací na americkém rádiu Sirius-XM. Basista si do pořadu zval své staré muzikantské známé, prohodil s nimi pár slov při rozhovoru a nahrál s nimi písničku. Výsledkem je kolekce 13 duet, v nichž McBride doprovází na basu např. Dee Dee Bridgewater, George Duka, Chicka Coreu, Angélique Kidjo, Reginu Carter, Stinga, nebo Dr. Billyho Taylora a Hanka Jonese (oba zemřeli v roce 2010).

02521463.jpeg

McBride si zde nečiní nárok na překonávání žánrových bariér či vytváření nových hudebních milníků. Většina čísel se nese v duchu poklidné přátelské konverzace – pro kterou basista vybral společný post-bopový jmenovatel. Na jeho dobře známém základě přizvaní „hovoří“ záhy společným jazykem. Zároveň může jít o jakousi čítanku stylů jednotlivých hráčů, jejichž charakteristiky vyniknou ponejvíce při vzájemném srovnání. Standard Alone Together v podání průkopníka detroitské školy Hanka Jonese, na tangu postavená improvizace v telepatickém spojení s Chickem Coreou, populární písnička Baubles, Bangles & Beads s Royem Hargrovem na trubku atd.

Nicméně McBride se nebrání výletům i mimo ryzí jazz. „Mám rád tolik stylů a kultur,“ říká basista, „střídání fazóny od jednoho projektu k druhému, od straight-ahead přes R&B až k popu, to mě vždycky obohacovalo. Snažím se sesbírat všechny ty zvuky a vytvářet jeden, jazzem ovlivněný koncept“. To ho vede k tomu, že do studia pozve Stinga, aby si s ním zahrál jeho hit z roku 1985 (Consider Me Gone), nebo beninskou hvězdu Angelique Kidjo (dobře se znají, McBride hrál na jejím posledním sólovém albu Õÿö).

Podívejte se, jak to vypadalo ve studiu se Stingem:

Oproti tomu album The Good Feeling představuje McBrideův debut na bigbandovém poli. To neznamená, že by s aranžováním pro bigband neměl zkušenost. Poprvé v roce 1995 napsal skladbu Bluesin' in Alphabet City na zakázku Marsalisova Jazz At Lincoln Center Orchestra. V novém aranžmá zaznívá i na albu. Od té doby složil vícero velkokapelových kompozic, mezi nimiž patří k nejvýznamnějším pětidílná suita The Movement Revisited (věnovaná pěti osobnostem amerického hnutí za občanská práva).

Nová deska obsahuje covery klasických broadwayských swingovek, ale i McBridovu autorskou tvorbu (mnohdy starší kusy rearanžované pro bigband). Coby aranžér se zde McBride prý inspiroval pracemi Jimmyho Heathe nebo Johna Claytona a znovu naposlouchal množství nahrávek Olivera Nelsona, Duka Ellingtona nebo Thada Jonese.

Do ryze swingové nahrávky angažoval dosti vytížené hráče, kteří už v takto žánrově střiženém bigbandu hrávají stále méně: saxofonisté Steve Wilson, Ron Blake a Loren Schoenberg, trumpetisté Nicholas Payton a Frank Greene, nebo trombonista Steve Davis.

O svých inspiracích a novém bigbandu hovoří McBride v tomto klipu:

Alba Conversations With Christian a The Good Feeling ukazují Christiana McBridea v poněkud novém světle komorního vypravěče příběhů v duetech a také jako swingového bigbandového leadera. Nejsou to tváře nikterak výrazně objevné či příliš překvapující. V basistově diskografii však mají nepochybně své místo.

Christian McBride – Conversations With Christian/ The Good Feeling

Christian McBride – kontrabas, aranžér, dirigent. Bigband a hosté.

02521464.jpeg

Label: Mack Avenue Records 2011 www.christianmcbride.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.