Chucho Valdés – Live at the Village Vanguard, 1999

10. říjen 2011

Sobota 15.10. – Euro Jazz 20:00 – 21:03: Jazz Club – Záznam koncertu z klubu Village Vanguard, 9-10. dubna 1999, New York.

Legenda afro-kubánského jazzu Chucho Valdés sice v Přerově a Bratislavě vystoupí až příští týden, jeho starší koncert z Village Vanguard však můžete na Euro Jazzu slyšet již tuto sobotu.

Režiséři Blue Note sice nebyli u historického debutu Chucha Valdése ve Village Vanguard v roce 1998, firma však na totéž místo dovezla své mikrofony o rok později. Tehdy osmapadesátiletý kapelník se ve vyprodaném klubu představil ve skvělé formě se svým kvintetem doplněným o hostující zpěvačku.

Podívejte se na ukázku z doby nahrání tohoto snímku:

Na koncertě ve Village Vanguard dokázal Valdés skvěle skloubit technickou preciznost svých velkých jazzových vzorů (Art Tatum, Oscar Peterson, nebo Bud Powell, kterému věnoval jednu skladbu) s energií a kulturním vkladem svého afrokubánského zázemí.

Snímek z newyorského klubu přináší povětšinou vlastní Valdésovy skladby, doplněné o některé „standardy“ americké či kubánské provenience. Zjednodušeně řečeno postupuje dvěma směry: buď do vcelku tradičních bopových skladeb (My Funny Valentine, To Bud Powell) implantuje zcela zjevnou kubánskou příchuť, nebo ryze kubánské kusy jako Punto Cubano nebo Como Traigo la Yuca doplní o prvky typické spíše pro bop. Právě proto se ostatně jeho nejnovější skupina jmenuje Afro-Cuban Messengers. Ať je to tak nebo tak, výsledkem je velmi temperamentní hudba s neskonale osobním vkladem leadera. Pokud nemůžete navštívit Valdésovy koncerty v Česku či na Slovensku, určitě si nenechte ujít sobotní záznam na Euro Jazzu!

Chucho Valdés – Live at the Village Vanguard, 1999

Chucho Valdés – piano Francisco Rubio Pampin – kontrabas Raul Pineda Roque – perkuse Roberto Vizcaino Guillot – conga Mayra Caridad Valdés – zpěv

02451400.jpeg

Label: Blue Note, 2000

www.valdeschucho.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.