Co chystá trutnovský Jazzinec?

28. prosinec 2012

V roce 2013 proběhne v Trutnově již 15. ročník jazzového festivalu Jazzinec. Pořadatelé již nyní zveřejnili některá jména: Erik Truffaz, Will Bernard, nebo Frank Gambale.

„Smyslem festivalu je představit posluchačům jazz v celé jeho šíři, zasadit ho do kontextu doby a dokázat, že se jedná o nesmírně živou, čerstvými podněty pulsující hudbu,“ říká dramaturg festivalu Tomáš Katschner.

Vrcholem loňské koncertní série byl v Trutnově pravděpodobně sólový recitál Johna Medeskiho. Nyní zveřejněná pracovní verze programu nakonec není retrospektivní, jak pořadatelé původně předpokládali, ale představuje širší spektrum nových projektů.

Francouzský Švýcar Erik Truffaz byl v Trutnově již několikrát. Na chystaném koncertě 14. března 2013 představí spolu se zpěvačkou Annou Aaron nové album El Tiempo de la Revolución.

Kytarista Will Bernard koncertoval v Česku vícekrát, ať už s vlastním triem nebo třeba s kapelou Stantona Moora. Nedávno se přestěhoval z Kalifornie do New Yorku a vydal novou desku Outdoor Living. Zřejmě právě tu představí na koncertě v Trutnově – 28. února 2013.

Ačkoli Jazzinec se v roce 2013 prodlouží (začne už 17. ledna), hlavní program bude přesto tradičně v druhé polovině března. Tehdy přijede i velmistr fusion, kytarista Frank Gambale. Chick Corea prý o něm prohlásil: „Frank je jedním z nejneuvěřitelnějších hráčů. Všechno čím se svou kytarou dotkne se navždy promění ve zlato.“

Ačkoli festivalový program se ještě doplňuje, hlavní jména jsou již jasná. Aktuální verzi programu najdete zde.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio