Co chystá Vít Křišťan

11. březen 2013

Jazzový pianista Vít Křišťan nechal nahlédnout pod pokličku svých nejnovějších projektů: inspirace pro ně nasával v Dánsku i v New Yorku.

Základem čerstvě nahrané desky pro Animal Music je jeho pianové trio s Romanem Víchou a Jaromírem Honzákem. „To se ale ve studiu rozrostlo až na kvintet,“ říká Křišťan v narážce na přizvané hosty, trumpetistu Oskara Töröka a polského kytaristu Marka Kadzielu.

Plně autorskou tvorbu psal Křišťan loni v létě při pobytu v New Yorku. „Chtěl jsem docílit co největší zvukové barevnosti, silné melodiky, vedle toho groovových spodků a celkově velkých kontrastů. Desku budeme teprve míchat, momentálně dělám doma na nějaké postprodukci,“ vysvětluje pianista.

Podívejte se na klip k albu:

Jak ukazuje čerstvě publikovaný klip, Křišťan na novém albu bude překvapivě také zpívat. Není to ale poprvé; pianista se vokálně realizoval už v některých projektech při svých předchozích studiích v Dánsku. V rozhovoru pro Český rozhlas k tomu už dříve řekl, že by se chtěl zabývat i žánry mimo čistý jazz. „Zpívat, především naživo, není žádná legrace. Zvláště pro pianistu to není jednoduché, zpěv podle mě představuje úplně jiný způsob vyjadřování,“ uvedl tehdy.

Nová deska Víta Křišťana bude pokřtěna v červnu v pražském klubu Jazz Dock.

Jazz & hip-hop

Druhý Křišťanův projekt je mnohem mladšího data a navazuje na kontakty, které pianista získal ještě při studiích v dánském Odense, kde loni absolvoval magisterský program. Pod názvem Soul Resolution se skrývá jazz-soul-hip-hopová formace, kterou dal dohromady polský saxofonista žijící v Dánsku Maciek Kadziela (mladší bratr Marka Kadziely, již zmiňovaného kytaristy). „Maciek na jednom ze sessionů v Kodani slyšel zpívat a rapovat Nora Simona Solema (aka Mr. Syra). Byl to takový nářez, že lidi skákali do stropu,“ vysvětluje Křišťan, který v kapele Soul Resolution hraje na syntezátory.

Podívejte se na klip:

Demo nahrávka nové kapely vznikla v dánské škole za jedno odpoledne. „Zatím jsme se setkali jen párkrát, ale výsledek vylezl okamžitě. Skvěle šlapající rytmika plus silný a přesvědčivý frontman s úžasnými vokálními schopnostmi dělají v téhle muzice své,“ dodává Křišťan.

Kapela Soul Resolution, kterou tvoří z valné části dánští a polští hráči, zavítá v květnu také na české turné.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio