In the Country: norská lahůdka na Euro Jazzu

5. září 2012

Sobota 8. 9. 2012 – Euro Jazz 20:00 – 21:02: Jazz Club – Záznam koncertu z Old Customs House Hall, Tampere, Finsko z 5. 11. 2011

Pianista Morten Qvenild je znám především ze světoznámé formace Jaga Jazzist. Svou odlišnou, veskrze akustickou autorskou tvář prezentuje ve vlastním triu In the Country. Koncert této norské formace odvysíláme na Euro Jazzu v sobotu 8. září od 20:00.

Za necelou dekádu své existence si In the Country vydobyli svébytné postavení ve světě nekonvenčních pianových trií, která překračují tradiční žánrová omezení. Morten Qvenild formaci založil se svými spolužáky ještě za studií na Hudební akademii v Oslu v roce 2003: s basistou Rogerem Arnetzenem a bubeníkem Pal Hauskenem.

Od té doby si jejich hudba získala četná ocenění v nejrůznějších žebříčcích v Evropě i USA. Ve své tvorbě kombinují svobodu moderního jazzu s postupy post-rocku, minimalismu a elektronické hudby. Imaginativní plochy, kterými prosluli, v mnohém připomínají prostředky užívané ve filmové hudbě.

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Koncert z finského Tampere, který odvysíláme v sobotu večer, se odehrál krátce po vydání posledního (živého) alba Sounds and Sights vydaného u Rune Grammofon. Playlist vystoupení zahrnuje jak starší, tak novější autorskou tvorbu tria, a také reinterpretaci klasické písně Marka Knopflera (Brothers in Arms). Nenechte si ujít tento mimořádný zážitek!

In the Country – koncert v Tampere, 2011

Morten Qvenild – pianko, klávesy, zpěvRoger Arntzen – kontrabasPal Hausken – bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.