Courtney Pine představí fúzi calypsa a jazzu

6. květen 2013

Britský multiinstrumentalista jamajského původu Courtney Pine zahraje tento týden hned ve třech českých klubech: V Českých Budějovicích, Praze i Ostravě.

Pine s oblibou hraje především na klarinet, který soustavněji studoval, ale proslavil se i hrou na saxofon či flétnu. V jeho studiových nahrávkách lze sledovat jasný vývoj od tradičního jazzu v coltraneovském stylu k inovativnímu jazzu čerpajícímu inspiraci v jiných hudebních stylech, například reggae, funku, soulu, hip-hopu i rocku. Přelomové přitom v tomto smyslu bylo album To the Eyes of Creation. Ke spolupráci na albu Underground pak například přizval ke spolupráci hip-hopové DJ Pogo a DJ Sparki.

Do Česka Courtney Pine tento týden přijede představit svou poslední nahrávku House of Legends. V kontextu jeho poslední tvorby jde hlavně o návrat k soprán saxofonu a také k afrokaribským hudebním stylům (hlavně calypso, ska a mento). „Je Courtney Pine stále jazzmanem? Chce jím vůbec být?,“ ptal se proto publicista Martin Longley v recenzi pro BBC. A sám si v textu odpověděl: „Do jazzu jej řadí sám nástroj, tedy saxofon, a způsob, jak na něj hraje: staví na melodickém základě každé skladby, který je pro něj odrazovým můstkem k abstraktním sólovým výletům. Téměř výhradně hraje na sopránku, kterou ovládá geniálně.“

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Courtney Pine pro album House of Legends výrazně obměnil svou kapelu, nyní ji tvoří hráč na steel pan Samuel Dubois, basista Vidal Montgomery, bubeník Robert Fordjour a kytarista Cameron Pierre. Desku House of Legends zvolil britský časopis Jazzwise Albem roku 2012.

Pine koncertoval v ČR již pětkrát. Dvakrát v roce 1997 v Lucerna Music Baru v rámci turné k albu Underground, v květnu 2004 na festivalu United Islands of Prague představil CD Devotion. Po čtvrté na hudebním festivalu Music in the Park konaném v červenci 2007 v pražské Stromovce. A naposledy pak v pražském Lucerna Music Baru v únoru 2010.

Courtney Pine – Turné po ČR7. 5. Klub Highway 61, České Budějovice8. 5. Lucerna Music Bar, Praha9. 5. Klub Fabrik, Ostrava

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.