ČRo Euro Jazz má svou vlastní scénu na United Islands

20. červen 2011

Pražský festival United Islands asi není třeba představovat. Tento rok však zahrnuje i jazzovou scénu, jehož dramaturgie vznikla ve spolupráci s internetovým rádiem Euro Jazz.

Euro Jazz Stage bude sídlit v klubu Jazz Dock (Janáčkovo nábřeží 2) po dva dny, 24. a 25. června. Podobně jako tento nový projekt Českého rozhlasu přinese jazz hlavně z Evropy: jazz svěží, ryze aktuální a s přesahy do jiných žánrů. Koncerty na Euro Jazz Stage bude Český rozhlas nahrávat a později vysílat. Vstup na všechny koncerty je tradičně zdarma.

Poslechněte si rozhovor s pořadatelem Davidem Gaydečkou, který pořídil Aleš Opekar:

Program Euro Jazz Stage (Jazz Dock, 24. – 25. 6.)

02357306.jpeg

24. 6.

19:30 - 21:00 Kalfus/Doležal Quartet (CZ) Nový kvartet dvou oceňovaných pražských saxofonistů Petra Kalfuse a Jakuba Doležala. Rytmiku tvoří Filip Spálený a Martin Kopřiva.

21:30 - 23:00 Thibault Falk 4Tet (INT) Mezinárodnímu kvartetu propůjčil jméno v Berlíně žijící francouzský pianista Thibault Falk. Po bok si z tamní národnostně promíchané scény vybral amerického saxofonistu Joshe Yellona, dánského basistu Andrease Langa a polského bubeníka Marcina Lonaka. „Kapela křižuje stylisticky rozličnými teritorii s nevšední grácií a noblesou. Od latiny k pochodům Francouzské revoluce, od hudby neworleanského Mardi Gras po be bop,“ nechal se slyšet jeden německý kritik. S výhradně vlastním autorským repertoárem Thibaulta Falka debutovali v roce 2006 albem Pour La Chambre d'Aga, které v roce 2010 následoval další opus Sur Le Fil.

02368174.jpeg

23:30 - 01:00 Yoko Noge (JAP/US) Yoko Noge je japonská bluesmanka. Z Osaky do Chicaga, bluesového „sweet home“, se tato zpěvačka a pianistka přestěhovala v roce 1984. Její hudba samozřejmě není a ani nemůže být čistokrevným chicagským blues, je v ní namíchána i japonská hudební tradice stejně jako jazz, přičemž vše ještě umocňuje plnokrevný a originální skladatelský talent Yoko. Ve svém novém americkém domově patří mezi hudební celebrity.

25. 6.

13:00 - 14:00 Dan Lavoie (US) Dan Lavoie je jedním z nemnoha světových hráčů na tzv. harp guitar (harfovou kytaru), sestávající z těla a krku běžné kytary s přidanými dalšími strunami. Stavba nástroje umožňuje hudebníkovi používat hlubokých tónů v kontrastu s melodickými pasážemi ve vyšších rejstřících. Dan Lavoie je považován za jednoho z nejprogresivnějších a technicky nejzdatnějších hráčů na tento nástroj.

14:30 - 15:30 4 Bars! (CZ) Čtyři baryton saxofony na pódiu je bezpochyby unikát. Má to dva výjimečné důvody: zaprvé to připomíná útok včelínu a za druhé u nás žádná obdobná sestava není,“ glosují sami muzikanti. Projekt vznikal řadu let a teprve vloni dozrála doba k jeho realizaci. Důvodem byly osmdesátiny saxofonisty Františka Kryky, stálice barytonové scény a legendy mnoha big bandů. Zvuk čtyř „baryků“ hudebníky uchvátil natolik, že se rozhodli seskupení nerozpouštět. Do kapely, kterou na United Islands podpoří trojčlenná rytmika, přináší každý člen aranžmá známých jazzových standardů i vlastní skladby.

16:00 - 17:00 Octurn (BE) K nejoriginálnějším belgickým uskupením současnosti patří Octurn. Pro posluchače neobeznámeného s jejich tvorbou není jednoduché je na první poslech zařadit. Obecně bývá jejich hudba srovnávána s rytmickým fundamentem amerického nonkonformního hnutí M-Base, nicméně jejich přístup k improvizaci je mnohem volnější a neskrývá inspirace evropskou artificiální hudbou. Aktuální sestavu tvoří osm muzikantů včetně čtyřčlenné dechové sekce, recenzi na jejich album 21 emanations si můžete přečíst zde.

18:00 - 19:00 Infinite Quintet (CZ) Hudba Infinite Quintetu v sobě mísí prvky moderního jazz-mainstreamu a evropského pojetí jazzu. Infinite Quintet se od počátku svého vzniku snaží hledat svůj vlastní hudební jazyk a zvuk, nechávají se však inspirovat nahrávkami rozličných interpretů: Terence Blanchard, Kenny Wheeler, Chris Potter, Michael Brecker, Avishai Cohen a mnoha dalšími. Repertoár kapely tvoří z velké části kompozice Miroslava Hloucala, dále pak Viliama Béreše a Petra Kalfuse.

20:00 - 21:00 Jungle Boldie (NL) Muzikanti Maarten Ornstein (saxofon), Tony Overwater (kontrabas) a Wim Kegel (bicí), tvořící tohle holandské jazzové trio, se setkali už v roce 1985 na konzervatoři v Haagu. V jejich hudbě se od začátku snoubí hráčská virtuozita s dokonalým zvládnutím „jazzové abecedy“, ale také - jak je to u evropských jazzmanů pravidlem - znalostí klasické a soudobé vážné hudby.

22:00 - 23:00 Mikromusic (PL) Polská jazzová scéna je v současné době jednou z nejsledovanějších v Evropě. Kapela Mikromusic patří mezi její přední akvizice. Ovšem pozor, nejde tady o žádné retro, naopak, jejich progresivní fusion modeního jazzu s triphopem zůstává stále vrcholně aktuální a inspirativní nejen pro posluchače, ale i kolegy muzikanty. Základním poznávacím znakem Mikromusic je hlas zpěvačky Natalie Grosiak, podcenit ale nelze ani jednoho z pěti instrumentalistů, kteří vytvářejí velmi atmosférické mikroklima skladeb kapely.

23:30 - 01:00 Rostislav Fraš/Skip Wilkins Quintet (CZ/US) Mezinárodní kvinteto, v jehož čele jsou tenorsaxofonista Rostislav Fraš a klavírista Skip Wilkins, se v posledních třech letech schází vždy ve třetím srpnovém týdnu na frýdlantské Letní jazzové dílně v pedagogickém sboru. Výčet dosavadních Frašových angažmá je imponující. Byl nebo je členem Velebandu, dalších big bandů (Václava Kozla, Český rozhlas Praha, Bohemia, Gustav Brom, Matúše Jakabčice) a celé řady malých formací. Sestava, kterou doplňují altsaxofonista Neil Wetzel, basista Josef Fečo a bubeník Gary Rissmiller, vydala vloni velmi pozitivně přijaté album Frýdlant Nights.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.