ČRo Jazz vysílal poprvé živě z vinylů

12. srpen 2021

Trochu stres, hodně adrenalin. Český rozhlas Jazz své pražské studio vybavil gramofony a chystá návrat ke staronovému formátu. Nejdřív ale bylo třeba vše „naostro“ vyzkoušet. Byla u toho DJ Mary C, jejíž vinylový set si můžete poslechnout zde ze záznamu.

Jazzová stanice Českého rozhlasu na podzim chystá některé novinky. Jednou z nich jsou živě vysílané bloky z vinylových desek, což v rozhlase v současnosti není úplně obvyklé. Nový hodinový blok dostal název Vinyl Session a jeho pravidelné vysílání se teprve chystá.

Ze záznamu si však můžete pustit pilotní díl, který se vysílal živě v pondělí 9. srpna. Jeho hlavní protagonistkou byla Marie Čtveráčková alias DJ Mary C. Ta působí jako DJka, hudební publicistka, kulturní aktivistka a kurátorka v pražské Synth Library, kde se mimo jiné sdružuje kolektiv Trigger, jehož je spoluzakladatelkou. „Badatelka v oblasti groovu“ v minulosti uváděla pořad Scéna s Mary C na Radiu Wave.

Ačkoli ve Vinyl Session jde hlavně o hudbu, došlo i na rozhovor s Mary C. Především o její cestě od rodinné sbírky desek k jazzu, funku a později hip-hopu, feminismu na DJ scéně nebo o jí provozované Synth Library.

ČRo Jazz nyní oslovuje další české DJ se vztahem k jazzu a funku a hodlá s nimi spolupracovat na dalších pravidelných dílech Vinyl Session.

autoři: Mary C , Petr Vidomus
Spustit audio