Curtis Stigers – živě z Hamburku, 2012

12. březen 2013

Curtis Stigers je skvělým důkazem toho, že hranice nejsou jednoznačné ani mezi tak různými styly jako jazz, pop, soul a rock. Hamburský koncert tohoto zpěváka a saxofonisty odvysíláme v sobotu 16. 3. na Českém rozhlase Jazz.

Sobota 16. 3. – ČRo Jazz 20:00 – 21:10: Jazz Club – Blohm and Voss Dockyards, Hamburg, Německo (nahráno živě, 25. 5. 2012)

Curtis Stigers se před dvěma dekádami proslavil jako mladý soulpopový zpěvák s multiplatinovými prodejními čísly. Dnes je vokalistou zdánlivě starého střihu, který vás překvapí charismatickými jazzovými interpretacemi původně rockových písniček.

Nyní je hvězdou všech velkých evropských jazzových festivalů. Když zpívá standardy, nezní jako standardy, když rockové písničky, nezní to jako rock. Před rokem dostal hlavní cenu Jazz Echo jako nejlepší světový jazzový zpěvák.

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Curtis Stigers má silnou reputaci i mezi popovými hvězdami - byl speciálním hostem na koncertech umělců jako Elton John, Eric Clapton, Prince, Rod Stewart, Joe Cocker, Bonnie Raitt nebo The Allman Brothers Band. Zpíval s nimi i jako jazzový zpěvák - po třech popových albech koncem devadesátých let Stigers z hudebních důvodů přešel ke značce Concord.

„Zajímá mě příběh, který je za písničkou. A ten se dá převyprávět na tisíc způsobů. Jako zpěváka mě naplňuje hlavně to, když najdu svůj způsob, jak najít i v původní verzi fantastickou písničku,“ říká Stigers. Jeho posledním albem je snímek Let's Go Out Tonight, na němž interpretuje písně Boba Dylana, Eddie Floyda, Richarda Thompsona a dalších.

Nenechte si ujít sobotní večer na ČRo Jazz: koncert Curtise Stigerse vysíláme od 20:00!

Curtis Stigers – live z Hamburku, 2012

02845185.jpeg

Curtis Stigers – zpěv, saxofonMatthew Fries – pianoJames Schofield – kytaraCliff Schmitt – basaKeith Hall – bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.