Czech Jazz Workshop se blíží, stále se lze hlásit

13. červenec 2023

Už příští týden začne v Praze 26. ročník Czech Jazz Workshopu – jazzové dílny, v níž se mohou mladí hráči zdokonalit v jazzovém řemesle. Podrobnosti jsme přinesli v rozhovoru s Martinem Šulcem z pořádající České jazzové společnosti.

Czech Jazz Workshop probíhá v prostorách ZUŠ Jana Růžičky (Praha-Kunratice) od 22. do 30. července. Ačkoli kapacita klavírní třídy je již naplněna, do dalších tříd a oborů se zájemci mohou stále registrovat.

„Nechceme být nějakou akademickou dílnou, která řeší převážně teorii. Chceme nabídnout praxi,“ říká v rozhovoru pro Jazzové novinky Martin Šulc. Podle něj frekventanti pražské dílny přicházejí z řady regionů i ze zahraničí a rolí lektorů je studentům poskytnout odpovědi na hudební otázky, které aktuálně hledají.

Jak říká Šulc, naplnění jednotlivých instrumentálních tříd bývá početně nerovnoměrné. „Vím, že obecně je málo trumpetistů nebo trombonistů, tam se hlásí jednotlivci,“ vysvětluje Šulce. Už zaplněna je naopak klavírní třída lektora Tomáše Jochmanna. „Řekl bych, že zájem lidí vzbuzuje svým přístupem. Tak nějak se to říká od ucha k uchu, že je to fajn člověk a že se opravdu studentům věnuje tak, jak nejlíp umí, a že jim dává praktické rady, které oni opravdu potřebují,“ domnívá se Šulc.

CJW je každoročně otevřen širokému spektru zájemců o jazz, od úplných začátečníků až po pokročilé. Specifikem je, že lektory nebývají primárně pedagogové, ale aktivní hudebníci s řadou praktických zkušeností. Mezi těmi zahraničními letos zaujmou zpěváci Gavin Skeggs a Brian Fentress, z českých je možno zmínit Ondřeje Štveráčka, Štěpánku Balcarovou, Pavla Wlosoka a další.

Premiéru má na workshopu americký perkusionista Michito Sanchez. „Spolupracoval s širokým spektrem hudebníků z celého světa. Můžu zmínit Rolling Stones, Herbieho Hancocka nebo Stevieho Wondera. Pohybuje se na obrovské škále žánrů a navíc je to velmi příjemný člověk, který ví o perkusích skutečně vše,“ říká Martin Šulc.

Součástí CJW jsou kromě instrumentálních lekcí a hry v ansámblech také večerní jam-sessiony, které probíhají v pražských klubech (Jazz Dock, U Malého Glena, U Staré Paní). Závěrečný koncert proběhne na lodi Cargo Gallery na smíchovské náplavce. Rozhovor s Martinem Šulcem poslouchejte ze záznamu výše.

Spustit audio