Dárky pro jazzofily: Nákup na poslední chvíli

19. prosinec 2017

Ne, ani fyzické nosiče naštěstí pořád nejsou pasé, zvláště jde-li o výpravný box-set. Ale v druhém vánočním průvodci najdete i jiné, „moderní“ tipy. A dobrá kniha o jazzu, filmový záznam či potenciální koncertní zážitek neurazí nikdy.

Jazzofil v rodině? Víme, čím ho obdarovat

Don Cheadle jako Miles Davis ve snímku Miles Ahead

Co by mohlo potěšit jazzofila pod stromečkem? Vydávání mechanických hudebních nosičů možná upadá, nicméně pár luxusnějších kousků, které zaujmou sběratele, milovníky limitovaných edicí a obsažných bookletů, se přece jen objevilo. A co lístek na vysněný koncert nebo výpravná publikace historických fotografií jazzových ikon? Přečtěte si pár vánočních tipů.

Vstupenka na koncert Gregoryho Portera či Bobbyho McFerrina

Vystoupení jazzových hvězd se chystá spousta. Jen namátkou vybíráme dvě akce v pražském Foru Karlín, které díky charismatu zpěváků slibují „zaručený emoční zážitek“. Gregory Porter u nás chytil za srdce opravdu početnou diváckou obec. Během návratu 23. dubna 2018 se zaručeně podělí nejen o oblíbené vlastní písně, ale také o svoji lásku ke klasice proslavené v podání Nata Kinga Colea. A Bobby McFerrin 9. května 2018 zajisté opět propojí pěveckou ekvilibristiku a geniální muzikálnost s hravostí a odzbrojující komunikací s publikem.

Stan Getz – Bossa Nova Years (box-set 5LP nebo 5CD)

Je obdarovaná osoba tradicionalista? Nádherně vypravený komplet mapuje doby, kdy maestro Stan Getz pomohl uvést bossa novu do povědomí širokých posluchačských vrstev. „Soundtrack“ slavné éry doslova v kostce. Firma Verve připravila letos ve stejné ediční řadě hned tři exkluzivní pětialbové komplety na vinylech plus jejich alternativní verze na CD. Krom tohoto také Classic Lady Day a The Divine Miss Dinah Washington.

Předplatné streamingových služeb či dárkový poukaz

Nestíháte už sledovat, co váš jazzman/vaše jazzwoman má či nemá ve sbírce, co poslouchá či neposlouchá? A navíc nejde o osobu sběratelsky založenou a už ji moc neberou „předměty“, to spíše moderní technologie? Tak ať si vybere sama z celého vesmíru nahrávek všech dob a míst. Streaming jazzových titulů nabízí portály Spotify, Deezer, TIDAL či Google Play. A také domácí MusicJet.

Nedávná tisková zpráva ohlásila, že také Supraphon chystá rozšíření digitální prodejny Supraphonline o streamingovou síťovou službu, i když v tomto případě jde spíše o „hudbu (blízké) budoucnosti“. Zatím však můžeme položit pod stromeček aspoň dárkový poukaz Supraphonline na stažení hudby. Mimochodem, jde o známý mazaný tip pro každého, kdo pořizuje dárky na poslední chvíli a nestihne již objednat kýženou muziku včas na fyzickém nosiči.

Spotify

Tomáš Poláček & Laco Déczi – Totálně vytroubený mozek (kniha)

Knižní rozhovor novináře Tomáše Poláčka vznikal velmi poctivě, během návštěvy Laca Décziho v jeho domovském Connecticutu, během toulek po pobřeží či posedávání u ohně. Díky tomu se podařilo odhalit i „svobodnou, něžnou a hravou“ duši trumpetisty, známého na venek spíše svými provokativními, drsňáckými, ironickými a politicky nekorektními výroky.

Laco Déczi – Totálně vytroubený mozek (2017)

Art Blakey’s Jazz Messengers – Live in France 1959 (DVD)

Chcete zprostředkovat dojem z koncertu, který už „naživo“ prostě nelze suplovat? Jen jako příklad plejády historických vystoupení vydaných na DVD uveďme třeba tento letošní příspěvek řady Jazz Icons k mapování díla legendárního bubeníka a kapelníka Arta Blakeyho (1919–1990). Konkrétně jde o snímek pořízený francouzskou televizí 15. listopadu 1959. Rok poté, co Jazz Messengers dobyli legendárními koncerty pařížskou Olympii. DVD doplňuje dvanáctistránkový booklet se zasvěceným komentářem a raritními fotografiemi.

Čtěte takéCo chtějí jazzofilové pod stromeček: Obdarujte zapálené hudební fanoušky, díl 2

Chcete něco exkluzivnějšího? Stejný vydavatel řadí svoje DVD do dárkových kompletů a právě koncert Arta Blakeyho je zároveň součástí box-setu 6DVD Jazz Icons Series Vol. 5. Záznamu Jazz Messengers tu dělají dobrou společnost John Coltrane (Live in France 1965), Thelonious Monk (Live in France 1969), Johnny Griffin (Live in France 1971) atd. Pochopitelně stojí za to porozhlédnout se i po starších čtyřech pokračováních této řady, pokud už dávno nefigurují v domácí sbírce.

Spustit audio