Jazzofil v rodině? Víme, čím ho obdarovat

12. prosinec 2017

Co by mohlo potěšit jazzofila pod stromečkem? Vydávání mechanických hudebních nosičů možná upadá, nicméně pár luxusnějších kousků, které zaujmou sběratele, milovníky limitovaných edicí a obsažných bookletů, se přece jen objevilo. A co lístek na vysněný koncert nebo výpravná publikace historických fotografií jazzových ikon? Přečtěte si pár vánočních tipů.

Dárky pro jazzofily: Nákup na poslední chvíli

Gregory Porter

Ne, ani fyzické nosiče naštěstí pořád nejsou pasé, zvláště jde-li o výpravný box-set. Ale v druhém vánočním průvodci najdete i jiné, „moderní“ tipy. A dobrá kniha o jazzu, filmový záznam či potenciální koncertní zážitek neurazí nikdy.

Jazz: The Iconic Images of Ted Williams (fotografická publikace)

Pod stromeček patří kniha. Pro ty, kteří chtějí doplnit poslech hudby prohlížením kvalitních, ba uměleckých fotografií, je i v některých našich velkých knihkupectvích (o virtuálním prodeji nemluvě, za ceny lehce pod 2000,- Kč) k dispozici mimořádně hodnotná publikace. Hodnotná, protože i obrázky přece mají obrovskou vypovídací, dokumentární a historickou hodnotu. A slavný fotograf Ted Williams (1925-2009) byl zkrátka „při tom“.

V archivu uznávaného umělce je přes sto tisíc snímků jazzových umělců. Před jeho objektivem defilovali Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Stan Getz Dizzy Gillespie i Thelonious Monk. Fotil stylizované portréty, dokumentoval koncerty i zásadní festivaly jako ten v Newportu. V knize ožívají ty nejlepší z jeho fotografií.

Thelonious Monk: Complete Prestige Collection (Limited Edition, 5 x 10“ vinyl)

Skutečný svatý grál pro jazzové „historiky“. Replika pěti vinylových desetipalcových alb vložená do box-setu, doplněného bookletem. Legendární nahrávky Thelonious Monk Trio z roku 1952, titul Monk z padesátého čtvrtého, spolupráce Thelonious Monk and Sonny Rollins atd., však to znáte. Vychází 15. prosince, striktně limitovaná edice, nutné rezervace předem.

Miles Ahead (DVD)

Tradičně milým dárkem bývá DVD. A to zvláště v případě, že tenhle životopisný film o Milesi Davisovi (premiéra 2015) zřejmě bohužel v českých kinech neuvidíme. Režisér Don Cheadle v něm velmi dobrodružně zpracoval pohnuté období géniova života z konce 70. let. Miles se odhodlává překonat závislosti a po období izolace se znovu objevit na scéně. Za pozornost rozhodně stojí i scénická hudba k filmu, kterou vytvořil Robert Glasper. CD se soundtrackem určitě můžete přibalit.

Katie Melua – In Winter /Special Edition (2CD)

Chcete obdarovat někoho, kdo má raději přístupnější popovou, jazzem ovlivněnou hudbu a zároveň si rád poslechne i vkusné úpravy koled? Loňské album In Winter, které zpěvačka Katie Melua natočila v rodné Gruzii s tamním ženským sborem z města Gori, s poselstvím protestu proti občanské válce, letos vychází v rozšířené „Special Edition“. Doplňuje ho zdařilý záznam vánočního koncertu v Berlíně.

Tipy pro jazzového Ježíška: Obdarujte zapálené hudební fanoušky, díl 1

03761255.jpeg

Co potěší jazzového fandu pod stromečkem? O co si napsat jazzovému Ježíškovi? O čem letos zvoní jazzové rolničky? Co člověk, to jiný vkus, ale třeba vám následující tipy pomohou při výběru dárků milovníkům synkopované muziky a modrých tónů. Nebo můžete udělat radost sami sobě.

Vstupenky na koncerty JazzFestBrno

Permanentky na jeden z nejprestižnějších domácích festivalů zatím nejsou k dispozici, ovšem lístky na jednotlivé akce ano. Chcete-li obdarovaného obzvláště rozmazlit, můžete mu dopřát VIP vstupenku na repetici Jazz At Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis, která proběhne 1. února v brněnském Bobycentru. Balíček „VIP kategorie“ za 1990,- Kč zahrnuje nejen sezení na nejlepších místech, ale i vstup do VIP zóny s občerstvením, aby posluchači nekručelo v břiše.

Prožitek hudby bude ovšem stejně intenzivní i jinde. Ať už do vkusu obdarovaného zapadne spíše poklidný sólový recitál Brada Mehldaua (18. února, Besední dům), energetická smršť Donnyho McCaslina (15. března, Sono Centrum) nebo tentokrát popový a zpívající Avishai Cohen (5. dubna, Bobycentrum).

Billie Holiday – The Platinum Collection (3LP Box Set)

Vydávání vinylových alb je naštěstí stále v módě. A luxusní box set tří LP, vylisovaných na kvalitním a navíc svátečně bíle zbarveném („platinovém“) vinylu, může představovat ten pravý dárek pro ctitele Lady Day. Titul obsahuje 42 písní, mezi kterými nechybí evergreeny Lady Sings the Blues, Summertime, Strange Fruit či These Foolish Things.

Spustit audio