Dave Douglas & Keystone – záznam z Jazz Docku na ČRo Jazz

7. srpen 2013

V sobotu 10. srpna odvysíláme (od 20:00) na Českém rozhlase Jazz koncert trumpetisty Davea Douglase a jeho kapely Keystone. Tak, jak jsme jej zaznamenali v pražském klubu Jazz Dock!

Sobota 10. 8. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – Záznam z klubu Jazz Dock, Praha (nahráno živě 20. 5. 2012)

Americký trumpetista Dave Douglas byl v roce 2012 v ČR neobvykle častým hostem: dvakrát vystoupil s kvintetem Sound Prints, který vede společně s Joe Lovanem a jednou s vlastní elektronickou formací Keystone. Právě posledně zmiňovaný koncert v klubu Jazz Dock (20. 5. 2012) Český rozhlas nahrál a tuto sobotu jej na stanici ČRo Jazz odvysílá. Na mixu nahrávky z pražského klubu se podílel sám Dave Douglas!

Douglas již dávno nepatří ke skupině alternativních muzikantů, které by v newyorských klubech Knitting Factory či Tonic chodila navštěvovat jen hrstka spřízněných nekonformních intelektuálů a univerzitních studentů. Z okrajových kategorií se nikdy úplně nevymanil, v 90. letech se však stal také jedním z nejrespektovanějších trumpetistů jazzového mainstreamu (lze-li pojem „hlavní proud“ u Douglase vůbec použít).

02319695.jpeg

Výčet Douglasových aktivit by bez problémů vystačil na samostatný článek: leader nesčetného množství formací (z nichž nejznámější byl patrně kvintet s Uri Cainem a Donny McCaslinem), vedoucí různých jazzových workshopů (např. v kanadském Banffu), zakladatel velmi agilního vydavatelství Greenleaf Music, experimentální skladatel a aranžér.

Poslechněte si rozhovor, který jsme s Douglasem nahráli v lednu 2013:

Douglasovo souznění s elektronikou nejzřetelněji ztělesňuje právě jeho kapela Keystone, kořeny jeho současného uvažování jsou však mnohem hlubší:

„Vlastně jsem to dělal vždycky – měl jsem připínací clip mikrofon a hrál jsem na elektrifikovanou trubku, ale narazil jsem na některá omezení, vlastně dvě. Jedno z nich bylo, že při hře na trubku jsem se musel naučit elektroniku napodobovat pouze svými rty. A druhá věc byla, že nápadů bylo sice plno, ale nebylo možné hrát na trubku a zároveň nápady rozvíjet. Nikdy nebudete dostatečně rychlý: s trubkou a se všemi těmi efekty současně. Takže jsem se rozhodl, že budu hrát pouze na trubku a angažuju muzikanty, kteří jsou v elektronice zběhlí,“ vysvětlil Douglas v interview pro Český rozhlas letos v lednu.

02319704.jpeg

Jeho kapelou tak postupně procházeli elektroničtí experti jako Ikue Mori, Jamie Saft, DJ Olive, nebo v poslední době Geoff Countryman, měnilo se však i instrumentální obsazení.

Keystone jistým způsobem navazuje na desku Freak In (2003), Douglasův první pokus spojit jazzovou estetiku a svobodu improvizace s elektronickou hudbou. Ve skutečnosti jde ale o odlišný projekt.

Podívejte se na ukázku:



Obměněná formace (na našem záznamu spolu s Douglasem Pete Rende - Fender Rhodes,Gene Lake – bicí, Marcus Strickland – saxofony, Brad Jones – basa, a Geoff Countryman - elektronika) zní, řekněme, přístupněji; pracuje se více s funky rytmy a jednoduššími písničkovými motivy. Základem části skladeb je notně drum’n’ bassová rytmika, která je svírá do pevnějších, snadněji předvídatelných struktur. Už to potenciálně osloví širší publikum než Freak In.

Od své první desky z roku 2005 kapela Keystone urazila notný kus cesty. V roce 2008 následovalo úspěšné album Moonshine (inspirováno filmy Roscoe Arbucklea) a v roce 2010 monumentální trilogie Spark of Being, v níž Douglas spojil síly s experimentálním režisérem Billem Morrisonem a natočil soundtrack k „remixu“ němého filmu o Frankensteinovi.

Záznam koncertu, který odvysíláme v sobotu 10. srpna na ČRo Jazz (pořad Jazz Club od 20:00) slibuje nevšední zážitek pro příznivce elektrické tvorby Davea Douglase i neortodoxní fusion obecně. Pražský koncert v Jazz Docku byl mimořádný zejména tím, že na něm Keystone odehráli některé zcela nové skladby (dříve nezaznamenané). Třešničkou na dortu je již zmiňovaný fakt, že na mix nahrávky dohlížel osobně Dave Douglas (při své následující návštěvě Prahy v lednu 2013).

02634747.jpeg

Dave Douglas & Keystone – záznam z klubu Jazz Docku, 2012

Dave Douglas – trubkaPete Rende - Fender RhodesGene Lake – bicíMarcus Strickland – saxofonyBrad Jones – basaGeoff Countryman – elektronika

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka