Dave Holland míří s novým albem do Hradce

26. srpen 2013

Legendární basista Dave Holland sestavil nový elektrický kvartet a aktuálně s ním vydává novou desku. S kapelou Prism se podívá na podzim také do Hradce Králové.

Holland svou kapelu Prism představil poprvé loni v červnu na festivalu v Ottawě. Vedle basisty jej tvoří trojice zkušených instrumentalistů; Craig Taborn (na piano a Fender Rhodes), Kevin Eubanks (kytara) a bubeník Eric Harland. Každý z nich přispívá do celku svými kompozicemi, kvartet však znamená novou cestu hlavně pro Hollanda – po dlouhé době vede kapelu bez dechů a elektrickým pianem coby jedním z klíčových hudebních prvků.

Basista tvrdí, že nová deska Prism je do značné míry kolektivním dílem všech zúčastněných, a to i po kompoziční stránce. Nahrávka vycházející takřka tři roky od Hollandova posledního alba se pohybuje na průsečíku přímočarého groovu i volnějších improvizačních ploch. Zvukově a částečně personálně (Craig Taborn) může občas připomenout elektrickou kapelu Chrise Pottera (Underground), ovšem bez využití dechů. Britský časopis Jazzwise už si stačil všimnout, že pravděpodobně půjde o dosti ambiciózní projekt, srovnatelný s Hollandovou účastí v kapelách Milese Davise v 70. letech nebo jeho známou kapelou Extensions v 80. letech.

Poslechněte si ukázky:



„Zvuk téhle kapely je jiný, než u mých dosavadních projektů,“ říká Holland. „Většina mých kapel zahrnovala dechaře a jen výjimečně jsem pracoval s klávesisty. Ale pro tuto skupinu jsem chtěl jiný zvuk, který mi poskytlo právě spojení kytary s pianem a Fender Rhodes, basou a bicími. Otevřelo mi to nové hudební horizonty,“ dodává.

Při sestavování nového kvartetu se Holland nejprve poohlédl po jednom ze svých nejstálejších spolupracovníků, kytaristovi Kevinu Eubanksovi. Setkávali se spolu v nejrůznějších kontextech vlastně už od konce 80. let. „Je běžné, že inspiraci pro sestavení kapely čerpám ze setkání s muzikanty, se kterými hraji. S Kevinem jsme si byli hudebně velmi blízcí a cítil jsem, že je prostě ten pravý čas spojit s ním znovu síly,“ vysvětluje Holland. Obdobnou, i když kratší zkušenost měl i ostatními členy nové formace.

Holland své nové album představí také v Česku. S kapelou Prism vystoupí 19. října na královéhradeckém festivalu Jazz Goes to Town.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.