David Murray Cuban Ensemble – koncert z Finska

19. září 2012

Sobota 22. 9. 2012 – Euro Jazz 20:00 – 21:30: Jazz Club – Záznam koncertu z Old Customs House Hall, Tampere, Finsko z 5. 11. 2011

Saxofonista David Murray je prominentním leaderem newyorské jazzové scény 70. a 80. let. Tento zakládající člen World Saxophone Quartetu pracoval s takovými esy jako jsou Max Roach, Randy Weston nebo Elvin Jones a stál v popředí mnoha kapel od trií či kvartetů až po oktet či bigband. V sobotním pořadu Jazz Club na Euro Jazzu (22. 9. od 20:00) odvysíláme Murrayovu afro-kubánskou poctu Nat King Coleovi.

Murrayovo vyjadřování vyrostlo z free-jazzového hnutí 60. let (velký vliv na něj měli Albert Ayler nebo Archie Shepp). Postupem času sice zmírnil své vyjadřovací prostředky, dal do své hudby výrazněji proniknout kořeny neworleanské a africké tradice, ale nikdy se nestal tak zcela konvenční postavou jazzového mainstreamu.

V posledních letech se David Murray zhlédl v afrokubánské hudbě, jak dokazuje i jeho poslední album pro vydavatelství Motéma (s názvem Plays Nat King Cole en Español z roku 2011). Jde o nečekanou poctu známému zpěvákovi Nat King Coleovi – resp. instrumentální ztvárnění jeho méně známých alb nahraných mezi lety 1958 a 1962 (Cole Español a More Cole en Español). Cole sice neuměl španělsky ani portugalsky a jeho výslovnost mnohdy pokulhávala (skladby se učil po sluchu), tyto dvě nahrávky byly však ve své době poměrně populární.

Právě tento Murrayův „Cuban Ensemble“ zavítal loni v listopadu na festival ve finském Tampere a tamní záznam odvysíláme v sobotu. Saxofonistův kubánský oktet se zde představil ve vynikající formě a odehrál především repertoár z posledního, již zmiňovaného alba. Nenechte si ujít afrokubánský večírek na Euro Jazzu!

David Murray Cuban Ensemble – živě z Tampere, 2011

David Murray – tenor saxofon, basklarinetIrving Acao – alt saxofonAriel Bringuez Ruiz – tenor saxofonMario Morejon – trubka Andres Fernandez Ordonez – trombónJosé 'Pepe' Rivero – pianoDamian Nueva Cortés – kontrabasGeorvis Pico Milan – bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.