Den otevřených dveří Českého rozhlasu s jazzovým programem

15. květen 2023

Součástí Dne otevřených dveří Českého rozhlasu bude 20. května také koncert folk-pop-jazzového dua MarZ. Vystoupení pořádá Český rozhlas Jazz.

Nahlédnout do tajů rozhlasového řemesla, setkat se s oblíbenými moderátory a užít si bohatý doprovodný program pro rodiny. To vše opět nabídne Den otevřených dveří v Českém rozhlase, který se uskuteční v sobotu 20. května v hlavní budově Českého rozhlasu v Praze-Vinohradech. 

Součástí Dne otevřených dveří jsou tradiční komentované prohlídky budovy rozhlasu. Vstup z ul. Římská 13. K prohlídce je třeba časová vstupenka – rezervace na telefonu 221551313 nebo na e-mailu info@rozhlas.cz. Vstup je zdarma.

Součástí odpoledního programu bude také prezentace Českého rozhlasu Jazz: od 14:30 ve studiu S2 zde vystoupí kapela MarZ – projekt zpěvačky, kytaristky a písničkářky Markéty Zdeňkové.

Její písně se pohybují na orbitě témat od upřímných zpovědí přes žertovné hříčky až po šamanský rituál. Píše převážně v češtině a má schopnost vytvořit nápadité melodie a zároveň zachovat přirozenost svého mateřského jazyka.

Jádro MarZu tvoří vedle Markéty trombonista a zpěvák Štěpán Janoušek. Jeho rukopis je výrazně vepsán do písňových aranžmá. Rychlostí blesku přepíná mezi jednotlivými funkcemi – kromě zmíněných nástrojů vládne v tomto uskupení i perkusím a (decentním) zvukovým efektům.

První album Na rozcestí, natočené v duu, bylo zdařilým úvodem do zvukové krajiny MarZu. V roce 2018 vznikla také pětičlenná kapela a v březnu 2020 vydali své eponymní album MarZ u labelu Tranzistor.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio