Do Hradce Králové opět zamíří jazz, tentokrát na vlně radosti

18. červenec 2023

Do Hradce Králové opět zavítají prvotřídní čeští i světoví improvizátoři. Vrcholem 29. ročníku festivalu Jazz Goes To Town bude koncert norského bigbandu Trondheim Jazz Orchestra, akce proběhne 10.–14. října na sedmi místech v Hradci Králové.

Letošní heslo festivalu, Vlny Radosti, spojuje dva významy. Prvním z nich je hudba jako pohyb, druhý poté označuje pozitivní emoce, které v nás vyvolává. Hudba vzniká prostřednictvím pohybu a neustále se proměňuje, stejně tak se vyvíjí i žánry, konvence a vnímání hudby samotné. 

Hlavním lákadlem bude koncert norského tělesa Trondheim Jazz Orchestra, jednoho z nejvýznamnějších jazzových souborů v Evropě. Od svého založení v roce 2000 má orchestr za sebou velké množství projektů s norskými i mezinárodními jazzovými osobnostmi, jako jsou Chick Corea, Pat Metheny, Joshua Redman, Marius Neset a mnoha dalšími. V rámci tohoto početného tělesa přijede do Hradce naprostá špička skandinávského jazzu.

Poprvé do Česka zavítá také švýcarská zpěvačka Lucia Cadotsch, se svým kritiky uznávaným projektem Speak Low. Prostřednictvím vzácné ukázky hudební telepatie nám trio Speak Low ukazuje unikátní způsob přetváření populárních písní a skladeb. Dotýkají se repertoáru od tak odlišných osobností, jako jsou Brian Eno, Rickie Lee Jones, Luciano Berio nebo Tony Williams.

V Hradci se představí také trio improvizátorů z USA pod vedením polymatického basisty Luka Stewarta, který je již téměř po dvě desetiletí tvůrčím katalyzátorem na hudební scéně ve Washingtonu D.C. a je časopisem Downbeat nazýván „jedním z 25 nejvlivnějších jazzových umělců své generace“. 

Skladby dvanácti velkých polských klasických autorů 20. století přednese saxofonista, skladatel a producent Marek Pospieszalski se svým oktetem, aby poukázal na jejich vliv na současnou hudební realitu této země, ať už je to jazz, kolektivní improvizace, klubová hudba, noise nebo sound art. 

Párem zahraničních rezidentů letošního festivalu bude slovinská pianistka Kaja Draksler a polský bubeník Szymon Gąsiorek. Společně zahrají v duu Czajka & Puchacz, které propojuje okamžitou tvorbu písní s estetikou evropské školy volné improvizace a idiomu musique concréte. Kaja Draksler ve světové premiéře odehraje varhanní recitál v prostoru Sboru kněze Ambrože, Szymon Gąsiorek se v závěrečném festivalovém večeru přidá k již tradičnímu projektu Shape of Jazz to Come, ve kterém se pětice mladých hudebníků setká v Hradci Králové na začátku festivalu, aby spolu nazkoušeli autorský repertoár, který bude poté proveden ve světové premiéře. 

Zajímavým propojením českých a zahraničních hudebníků bude také nový projekt souboru Concept Art Orchestra s norským skladatelem Helge Sundem, se kterým členové orchestru vytvořili více než hodinovou souhru živé hudby, obrazu a světel. Sunde, známý také jako trombonista, lídr progresivního Ensemblu Denada a vyhledávaný pedagog, celému tvůrčímu procesu přihlížel osobně i na dálku, udával jeho hlavní směr a kolektiv českých autorů rovněž doplňuje jako osmý člen.  

Mezi další umělce, kteří v říjnu zavítají do Hradce Králové, patří francouzský kvintet Hirsute, který přináší zářivou, divokou a osobní hudbu plnou překvapení, českému publiku již dobře známé duo Emil Viklický & Pavel Hrubý, unikátní vokálně-kontrabasový projekt HLASkontraBAS Oktet v rozšířené sestavě, kvartet 2in2out přinese melodický moderní jazz a Osian Roberts a jeho The Bopportunists naopak jazzovou tradici 40. let.

Jazz Goes to Town 2023: program


Trondheim Jazz Orchestra & Ole Morten Vågan (DK/NO/SE)
Speak Low (CH/SE)
Luke Stewart, Silt Trio (US)
Kaja Draksler (SI)
Marek Pospieszalski Oktet (PL)
Hirsute (FR)
Czajka & Puchacz (PL/SI)
Concept Art Orchestra & Helge Sunde (DE/CZ/NO/PL)
The Shape of Jazz to Come vol. 4 (CZ/PL)
Emil Viklický & Pavel Hrubý (CZ)
HLASkontraBAS Oktet (CZ)
2in2out (CZ)
Osian Roberts, The Bopportunists (CZ/GB)
Rusty Cowboys (CZ)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio