Do Hradce se sjíždějí jazzmani: Jazz Goes to Town se blíží

3. říjen 2019

Hudebníci ze čtyř kontinentů a dvaceti zemí světa. Tuzemské hvězdy i české premiéry zahraničních umělců... hlavními lákadly festivalu Jazz Goes to Town bude kvintet polského basisty Wojteka Mazolewského nebo norská legenda Paal Nilssen-Love.

Letošní ročník královéhradeckého Jazz Goes to Town (8.–12. října) zahájí energický jazz mezinárodního oktetu Didrik Ingvaldsen Ensemble ve Studiu Beseda Klicperova divadla. Hudebníci ze dvou různých kontinentů a pěti zemí představí dynamickou hru s rytmem i kolektivní improvizaci a netradiční propojení skandinávské, berlínské i české jazzové scény. Tu zastoupí také druhá formace úterního večera – kultovní pražská kapela MUFF, balancující na pomezí jazzu, rocku i elektroniky. 

Druhý festivalový den přivede návštěvníky do neformálního prostředí NãPLAVKA café & music baru na koncert čtveřice mladých jazzmanů pod vedením saxofonisty Pavla Zlámala. V rámci večera nebude chybět ani kreativní duo složené z rakouského elektronika Christofa Kurzmanna a respektovaného amerického saxofonisty Kena Vandermarka.

České premiéry

Čtvrteční večer bude v hradeckém Bio Central patřit dvěma premiérám. Poprvé v České republice se zde představí americké trio Digital Primitives propojující blues, jazzovou avantgardu, africkou tradiční hudbu a další nezvyklé žánry. Ústřední postavou tria je legenda a učitel nezávislé newyorské hudební scény Cooper-Moore. Poprvé se představí také mezinárodní septet Ziv Taubenfeld's FULL SUN izraelského basklarinetisty Ziva Taubenfelda. 

Vrcholem pátečního večera bude koncert britského Binker Golding’s Bandu pod vedením skladatele a hudebníka Binkera Goldinga, který na konci září vydává své nové album Abstractions of Reality Past & Incredible Feathers. Proslavil se především v duu Binker & Moses s bubeníkem Mosesem Boydem – společně získali prestižní hudební ceny jako Jazz FM Award nebo MOBO Award za nejlepší jazzové album. 

V rámci večerního dvojkoncertu vystoupí v Bio Central také Wojtek Mazolewski Quintet, který patří více než dekádu ke špičce polského moderního jazzu. Basista Wojtek Mazolewski je nepřehlédnutelnou postavou polské jazzové scény už od 90. let a jako jeden z mála polských jazzmanů je populární u širokého publika a zároveň má pevnou pozici v avantgardní jazzové komunitě.

Workshop Beaty Hlavenkové

Lákadlem sobotního programu je nepochybně koncert Beaty Hlavenkové. Svůj nezaměnitelný autorský rukopis představí nejen v rámci večerního koncertu v prostorách PETROF Gallery, na stejném místě se v dopoledních hodinách uskuteční i workshop s omezenou kapacitou, v rámci kterého budou mít účastníci možnost své hudební nápady pod vedením skladatelky rozvinout a konkretizovat.

Explozivním zakončením festivalového týdne bude koncert patnáctičlenného severského bigbandu Paal Nilssen-Love’s Large Unit. Kromě komponovaných celků překvapí také řízenou i volnou improvizací a netradiční kombinací rockové i jazzové avantgardy s etiopskou a brazilskou hudbou.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio