Do Přerova míří Carla Bley

11. duben 2012

Přerovský jazzový festival se koná obvykle v říjnu. Letošní festivalový prolog s názvem Matějská jazzová pouť však proběhne už 22. dubna. Do moravského města přijala pozvání Carla Bley – jedna z nejvýznamnějších jazzových skladatelek současnosti.

„Do podzimního festivalu zbývá ještě mnoho času, proto nás napadlo potěšit festivalové návštěvníky a příznivce jazzového žánru a uspořádat prolog v podobě Matějské jazzové pouti. Je více než potěšující zprávou, že se pro vystoupení podařilo získat takovou osobnost, jako je Carla Bley společně s jejími muzikanty,“ komentuje ředitel festivalu Rudolf Neuls.

Jejími spoluhráči budou v přerovském Městském domě britský saxofonista Andy Sheppard a její životní partner, baskytarista Steve Swallow, jenž si na Československém jazzovém festivalu už zahrál v triu Johna Scofielda. Podívejte se na ukázku:

Bley je mimořádně tvůrčí osobností. Na počátku její kariéry ji okouzlily významné osobnosti jazzové avantgardy 60. let (např. Archie Shepp, Roswell Rudd, Don Cherry, Charlie Haden nebo její první manžel Paul Bley), ale s postupem času našla vlastní hudební jazyk, ve kterém sice zůstaly zachovány prvky volné improvizace, ale který má zřetelnou formu a strukturu.

Její skladby upoutávají pozornost už svými neobvyklými názvy jako např. Dívka, která plakala šampaňské, Mezek ve špatné tónině, Reakční tango, Masožravá květina apod. Šestasedmdesátiletá skladatelka, pianistka a umělecká vedoucí různých big bandů vydala pod svým jménem zhruba dvě desítky alb, ale s Charliem Hadenem, Michaelem Mantlerem, nebo Stevem Swallowem ad. se podělila o vedoucí roli při realizaci mnoha dalších projektů.

V první polovině koncertu vystoupí známí představitelé domácí jazzové scény – zpěvák Dan Bárta s triem Roberta Balzara.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka