Dršťková polévka

Naštěstí lze koupit dršťky předvařené!    

Suroviny:

500 g předvařených drštěk

1 cibule

1 lžíce sádla

50 g hladké mouky

1 litr hovězího vývaru nebo vody

sladká mletá paprika

drcený kmín

majoránka

pepř

česnek

Postup:

  1. V hrnci na sádle pěkně do zlatova až hněda osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme papriku a drcený kmín, zaprášíme moukou a za stálého míchání osmahneme na jíšku.
  2. Jíšku zalijeme vývarem, rozmícháme do hladka a 15 minut vaříme. Pak podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme rozemnutou majoránku a utřený česnek.
  3. Do tohoto základu přidáme předvařené dršťky a ještě asi 10 minut společně provaříme.
  4. Čerstvá křupavá houska nebo rohlík by neměly chybět.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.